30 Μαρτίου 2021

Διώρυγα Σουέζ: Πώς «ξεκόλλησε» το γιγάντιο Ever Given

Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα, το γιγάντιο «Ever Given» απελευθερώθηκε από τη Διώρυγα του Σουέζ τη Δευτέρα, προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην παγκόσμια οικονομία, που για ημέρες έβλεπε το κόστος από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια να μεγαλώνει. Πώς όμως φτάσαμε στην ευτυχή έκβαση;

Ένας στόλος από ρυμουλκά, χρησιμοποιώντας καλώδια και δουλεύοντας ακριβώς δίπλα στο πλοίο, εργαζόταν για μέρες προκειμένου να το αποκολλήσει.


Ταυτόχρονα με τη δύσκολη «μάχη» των ρυμουλκών, βυθοκόροι επιστρατεύθηκαν για να σκάψουν τη λάσπη και την άμμο κάτω από το την πρύμνη του πλοίου. Πρόκειται για «εργαλεία» που δεν αποτελούν σπάνιο θέαμα στο Κανάλι του Σουέζ, όπως λέει ο ειδικός σε ναυτιλιακά θέματα Σαλ Μερκολιάνο, και χρησιμοποιούνται συχνά για να κρατούν την πλωτή οδό ανοιχτή.


«Τα μηχανήματα αυτά κολλούν στον βυθό και κυρίως καθαρίζουν χώμα από τον πυθμένα, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται στην ακτή», εξηγεί ο ίδιος στο BBC. Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου, μάλιστα, μια επιπλέον ειδική «βυθοκόρος αναρρόφησης» επιστρατεύτηκε, ικανή να μεταφέρει 2.000 κυβικά μέτρα (440.000 γαλόνια) υλικού κάθε ώρα.

Ο συνδυασμός ρυμουλκών και βυθοκόρων ξεκόλλησε το πλοίο. Αν το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε αποτύχει, τότε θα εφαρμοζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο: η απομάκρυνση μέρους του φορτίου και αφαίρεση καυσίμων από τη δεξαμενή του. Επιλογή που, ωστόσο θα απαιτούσε μια ευαίσθητη και χρονοβόρα επιχείρηση.


Η Αίγυπτος θα ζητήσει αποζημιώσεις - Ευθύνες στον καπετάνιο

Η προσάραξη του Ever Given από την περασμένη Τρίτη μέχρι αργά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, όταν και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αποκόλλησής του επιτρέποντας ξανά τη διέλευση της Διώρυγας, προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 400 πλοίων.

Το Κάιρο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», τόνισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου. «Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», σημείωσε.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ , BBC


Σχετική ανάρτηση: Κοντέινερ στο Σουέζ "φρακάρει" την παγκόσμια οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου