9 Μαρτίου 2021

Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο με την Αίγυπτο

(Upd) Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο

Ταχύτατη ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου καθώς μετά τη χθεσινή συμφωνία του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι το υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.


Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Για αρκετές ημέρες υπήρχαν διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε χθες με την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο.

Νωρίτερα γράφαμε: 
Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο με την Αίγυπτο

Σε συμφωνία επίλυσης της επιπλοκής που δημιουργούσε το αιγυπτιακό οικόπεδο που άγγιζε τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρει η "Καθημερινή".

Οι κ. Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι συνομίλησαν περίπου 10 λεπτά για το ζήτημα του οικοπέδου EGY-MED-18, το οποίο προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.


Από την ελληνική πλευρά μεταδίδεται ότι οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν να αλλάξουν τις συντεταγμένες ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση ή η μη προκήρυξη του εν λόγω οικοπέδου. 


Τονίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πολλές και εκτενείς συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, δίχως απολύτως καμία υποχώρηση εκ μέρους των Αιγυπτίων. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί πώς θα υλοποιηθεί αυτή η επί της αρχής πολιτική συμφωνία.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Δένδιας, από τη Λάρνακα όπου βρέθηκε προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα. Οπως είπε, «το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ως ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Πηγή: kathimerini.gr και 
https://www.kathimerini.gr/politics/561289162/aigyptos-o-neos-chartis-meta-ti-symfonia-gia-to-oikopedo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου