27 Μαρτίου 2021

Πουλήθηκε για 500 χιλιάδες δολάρια το πρώτο σπίτι στον Άρη!

Τα «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία» πολλοί εκτιμούν ότι είναι απλά μια φούσκα που θα σκάσει με πάταγο σύντομα.


Η νέα τρέλα που έχει καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο ακούει στο όνομα NFTs ή Νon-Fungible Tokens, τα οποία θεωρούνται ως «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία». Πρόκειται για αντικείμενα ή έργα τέχνης που μπορεί να είναι χειροπιαστά ή άυλα αλλά για κάποιο λόγο διαθέτουν κάποια αξία.

Η αγορά των NFTs ακολουθεί την ξέφρενη πορεία των κρυπτονομισμάτων (Bitcoin κλπ), πάνω στην τεχνολογία των οποίων βασίζεται και αυτή άλλωστε. Πριν από λίγες μέρες ένα ψηφιακό κολάζ πωλήθηκε ως NFT για ποσό πάνω από 69 εκατ. δολάρια προκαλώντας σεισμό στον κόσμο της τέχνης και όχι μόνο.

Το αδιανόητο ποσό των 69,3 εκατ. δολαρίων έπιασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s ένα ψηφιακό έργο Τέχνης, που υπάρχει μόνον σε μορφή αρχείου JPG! Το ψηφιακό έργο “Everydays: The First 5000 Days” (φωτογραφία αριστερά), που ανήκει στην κατηγορία NFTs με ψηφιακά αντικείμενα, φέρει την υπογραφή του 39χρονου Αμερικανού Μάικ Ουίνκελμαν, γνωστού και ως Beeple, που συγκαταλέγεται πλέον στους  ακριβότερους εν ζωή καλλιτέχνες παγκοσμίως. Το έργο αποτελεί ένα κολάζ 5.000 σχεδίων και καρτούν, που δημιουργήθηκαν και αναρτήθηκαν κάθε μέρα τα τελευταία 13,5 χρόνια.

Ο Τζακ Ντόρσει, συνιδρυτής του Twitter, αποφάσισε να πωλήσει ως NFT το πρώτο tweet που ο ίδιος είχε αναρτήσει και η τιμή του άγγιξε τα 3 εκατ. δολάρια.

Τώρα, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι κάποιος αγόρασε το αποκαλούμενο ως το «πρώτο σπίτι του Άρη», μια εικονική δημιουργία που πουλήθηκε και αυτή ως NFT. Πρόκειται για μια κατοικία τοποθετημένη στην κορυφή ενός βουνού στον Άρη από όπου ο ιδιοκτήτης θα απολαμβάνει την μοναδική θέα της απέραντης ερήμου.

Το σπίτι στον ... Άρη που πωλήθηκε, εντυπωσιακό αλλά όχι πραγματικό.

Τα αντικείμενα του σπιτιού είναι κατασκευασμένα από γυαλί και υφάσματα, διαθέτει τραπεζαρία, χώρους ανάπαυσης και ύπνου καθώς και μια μεγάλη πισίνα. Δημιουργός αυτής της αρειανής έπαυλης είναι η γεννημένη στον Καναδά Κρίστα Κιμ, μια καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης η οποία ίδρυσε το 2014 κίνημα Techism με στόχο την προώθηση της ιδέας της σύγκλισης τέχνης και τεχνολογίας ως ένα μέσο περαιτέρω ανάπτυξης ενός «ψηφιακού ουμανισμού».

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν πολλοί αναλυτές που εκτιμούν ότι όλο αυτό είναι απλά μια φούσκα η οποία θα σκάσει με πάταγο σύντομα και μόνοι χαμένοι θα είναι εκείνοι που έσπευσαν να διαθέσουν τεράστια ποσά για να αποκτήσουν κάτι που δεν θα έχει πλέον καμία απολύτως αξία σε κανένα επίπεδο, εμπορικό ή ακόμη και καλλιτεχνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου