17 Μαρτίου 2021

«Covid Free» ελληνικά νησιά περιμένουν τουρίστες

«Φούρνοι, Χάλκη, Λειψοί ή Γαύδος: Δεκάδες μικρά ελληνικά νησιά υπόσχονται ονειρικές παραλίες και διακοπές χωρίς κορωνοϊό», γράφει η Berliner Morgenpost σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο: «"Covid Free" νησιά περιμένουν τουρίστες».

Ποιός δεν γνωρίζει νησιά όπως τη Μύκονο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο; Τι γίνεται όμως με νησιά όπως οι Φούρνοι, η Χάλκη και η Ερεικούσα; Είναι μόνο τρία από τουλάχιστον 35 νησάκια των οποίων ο πληθυσμός έχει ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί σύντομα. Με τίτλο "Covid Free" τα νησιά αυτά διαφημίζονται ως τουριστικοί προορισμοί για όσους αναζητούν χαλάρωση μακριά από μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία.

Μέσα Μαΐου η Αθήνα θέλει να ξεκινήσει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στη χώρα. Ευπρόσδεκτοι είναι μόνο εκείνοι, οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αποδεδειγμένα αντισώματα, είτε φέρουν πρόσφατο αρνητικό τεστ PCR. 

Παραλία στους Αντίπαξους

To ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών νησιών είναι ότι βρίσκονται μακριά από κλασικούς τουριστικούς προορισμούς. Όπως είναι για παράδειγμα το Καστελόριζο (φωτογραφία επάνω αριστερά), το ανατολικότερο ελληνικό νησί. Έχει έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 125 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου στα ανοιχτά των νοτίων τουρκικών ακτών. Οι περίπου 500 κάτοικοι ήταν οι πρώτοι νησιώτες που εμβολιάστηκαν ήδη τον Ιανουάριο και με τις δύο δόσεις. Το 90% εξ αυτών ζει από τον τουρισμό. Το καλοκαίρι το νησί φιλοξενεί γύρω στους 1.000 επισκέπτες.

Όποιος θέλει να δει και να γνωρίσει από κοντά ειδυλλιακά τοπία έχει πολλές επιλογές: Και οι κάτοικοι των νησιών Μεγανήσι, Κάστος, Θύμαινα, Κάλαμος, Φούρνοι και Οινούσσες έχουν εμβολιαστεί. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί σε Φολέγανδρο, Σύκινο, Ψέριμο και Αντίπαξοι.

Κοινό στοιχείο των νησιών είναι ότι δεν διαθέτουν αεροδρόμιο και είναι προσβάσιμα μόνο με φεριμπότ, ορισμένα μάλιστα μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Πολυτελή καταστήματα και νυχτερινά κλαμπ δεν υπάρχουν. Όποιος θέλει να κάνει εκεί διακοπές πρέπει να αγαπά και λίγο την περιπέτεια. Τα νησιά αυτά το ανταποδίδουν και με το παραπάνω».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου