17 Νοεμβρίου 2020

Σκίτσα: Το Πολυτεχνείο Ζει και το 2020

Με φόντο την απαγόρευση συναθροίσεων ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού, συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπως κάθε χρόνο συνηθίζεται, εφέτος δεν έγινε. Ένταση όμως σημειώθηκε σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Λίγα λόγια για τα γεγονότα της ημέρας και κάποια σκίτσα, στη συνέχεια:

Επάνω αριστερά: Το Πολυτεχνείο Ζει, Εσύ; Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή".

Μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στα Προπύλαια συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν. Στην πλατεία Κοραή βρίσκονταν και μέλη της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», αλλά και της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 προσαγωγές. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «όργιο αστυνομικής βίας», αναφερόμενο στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Άοπλη η Δημοκρατία στο Πολυτεχνείο. Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου. Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού στο fragile.gr

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει πως «απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών». Και προσθέτει το ΚΚΕ: «Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας». 

Λόγω της απαγόρευσης δεν είχε κόσμο στο Πολυτεχνείο και παραλίγο να τον συλλάβουν... Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη:

Το Πολυτεχνείο ζει και εφημερεύει... Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή":

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα. Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση».

Όσοι είχαν ταλαιπωρηθεί αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου: 

Για να μην τους μπερδεύουμε στην κάμερα με τη μάσκα, τους Βαρουφάκη και Μπογδάνο. Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή": 

Και προσθέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωσή του: «Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής. Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση... Οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν. Η Αστυνομία χωρίς κανένα "όργιο αστυνομικής βίας", αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου