3 Δεκεμβρίου 2022

Σταϊκούρας προς τράπεζες: Αυξήστε άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, μειώστε τα επιτόκια δανεισμού

Αυστηρό μήνυμα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων, και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων, έστειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια» είπε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών, στη συνάντηση που είχαν, υποσχέθηκαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%... Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» διεμήνυσε.

Πέρα από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες, υπάρχουν και οι μικρές, που δίνουν "πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων" σύμφωνα με τον υπουργό. Μήπως λοιπόν και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρφούν οι καταθέτες; Θα δουλέψει έτσι και ο (ανύπαρκτος προς το παρόν) ανταγωνισμός!

Δεύτερο κεφάλαιο, πολύ σημαντικό, είναι οι προμήθειες, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες» είπε.

«Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες». «Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και επέστρεψαν 45 δισεκ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία»..

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού, ενώ συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό. 

Παράλληλα τόνισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες»..

Πηγή: Με στοιχεία από skai.gr

Σχετική ανάρτηση: Κάτι πάει στραβά με το θέμα των επιτοκίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου