1 Φεβρουαρίου 2023

Τσίπρας: Άμεσα και εκλογές - Θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετάσχει στις ψηφοφορίες της Βουλής -με εξαίρεση το ζήτημα για το κόμμα Κασιδιάρη-, έως ότου ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη στο Ζάππειο. Μια απόφαση που προκάλεσε ποκίλα σχόλια και αντιδράσεις.

«Δηλώνουμε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής. 
Από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras @atsipras
Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να προσφύγει στην κρίση του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης εκτροπής. Από εδώ και πέρα -με εξαίρεση την προσπάθεια να μην επανέλθουν στο προσκήνιο οι νεοναζί- θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή.

«Και από σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας προς τον ελληνικό λαό, γιατί μόνο αυτός μπορεί, και έφτασε η ώρα, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε.

«Η κυβέρνηση για εμάς είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη. Δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές άμεσα σε τρεις εβδομάδες» πρόσθεσε 
ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεραπετρίτης: Ο Τσίπρας περιφρονεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για αποχώρηση του κόμματός του από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1.

«Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με συγκεκριμένη εντολή τετραετίας, με πολύ υψηλό ποσοστό από τον ελληνικό λαό, όταν την περασμένη μόλις, εβδομάδα, είχαμε ψηφοφορία σε ψήφο δυσπιστίας – που είναι το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου – είναι αδιανόητο τρεις μέρες μετά να έρχεται και να αμφισβητεί αυτού του τύπου την κοινοβουλευτική νομιμότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι πρακτικά θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια περιφρόνηση της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», επεσήμανε και συνέχισε: «Η κίνηση αυτή είναι υπονομευτική του κοινοβουλευτισμού και πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι οι θεσμοί δεν είναι ένα θεατρικό παιχνίδι αλλά μια συνθήκη επιβίωσης της δημοκρατίας μας».

Και κάποια σχόλια

Ως χθες εμπιστευόταν ο Τσίπρας τη Βουλή συμμετέχοντας στο νομοθετικό της έργο. Προσπάθησε μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα μέσω της Βουλής να «ρίξει» την κυβέρνηση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας. Και ξαφνικά, τρεις μόλις μέρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η Βουλή έγινε ... ο νομιμοποιητικός θώκος μιας χώρας σε εκτροπή! Που τον εξαναγκάζει να αρχίσει πορεία προς τον λαό! Και όλα αυτά έναν περίπου μήνα πριν προκηρυχθούν εκλογές! Γιατί άραγε; Μήπως έτσι μας προετοιμάζει για το επόμενο βήμα του; Και πιο μπορεί να είναι αυτό; Ίσως "η 
εκ των προτέρων αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος", δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις στο σύντομο διάστημα που απομένει είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπούν.

«Τελικά, είναι αφάνταστα δύσκολο για τον Αλέξη να πάψει να είναι Τσίπρας» σχολίαζει ο Δημήτρης Ευθυμάκης στο Protagon.gr και εξηγεί: «Μέσα σε δυο μέρες, πρώτα χαρακτήρισε προϊόν εκβιασμού κάθε μετεκλογική πολιτική πράξη που δεν τον συμφέρει και κατόπιν αμφισβήτησε ευθέως τη σημερινή νομιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ο συνδυασμός των δύο οδηγεί αβίαστα σε εκ των προτέρων αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Βάζει πρωτοφανές μπουρλότο στην εκλογική διαδικασία. Αυτός οδηγεί τη χώρα σε τραμπικού τύπου εκτροπή. Δεν αναγνωρίζει κανέναν θεσμό πλην του λαού, τον οποίον μάλιστα καλεί σε πορεία πίσω του»!

afirimeno.com
Με στοιχεία από kathimerini.gr, protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου