18 Δεκεμβρίου 2023

Αναμνηστικό νόμισμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Ένα αναμνηστικό νόμισμα κυκλοφορίας των δύο ευρώ, που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδας με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, έρχεται να γνωρίσει στους σύγχρονους Έλληνες την ιστορία του ανατολικοθρακιώτη (από την περιοχή της Ανδριανούπολης) μεγάλου επιστήμονα, συνομιλητή του Αϊνστάιν και συνοδοιπόρου των μεγαλύτερων μαθηματικών του 20ού αιώνα, Ντάβιντ Χίλμπερτ, Φέλιξ Κλάιν και Χέρμαν Μινκόβσκι, αλλά και θεμελιωτή της κβαντικής θεωρίας Μαξ Πλανκ. Του ανθρώπου που το 1920 έχοντας ήδη οργανώσει το Πολυτεχνείο του Μπρεσλάου, τα άφησε όλα, για να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ανατολής ή Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη.

Η δημιουργία Πανεπιστημίου στη Σμύρνη

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 1919 στο Παρίσι κι αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Σμύρνη όπου από τις 19 Μαΐου εκείνης της χρονιάς είχε αποβιβασθεί ο Ελληνικός Στρατός, ένα Πανεπιστήμιο «χωρίς μια και καλή την ανάμιξη της αθηναϊκής πολιτισμικής ελίτ».

Στις 20 Οκτωβρίου του 1919 ο μεγάλος μαθηματικός συνεργάτης του Αϊνστάιν στη μαθηματική απόδειξη της θεωρίας της σχετικότητας, υπέβαλε υπόμνημα στο Βενιζέλο με το οποίο ο Καραθεοδωρή πρότεινε όχι τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου στη Σμύρνη αλλά ενός πανεπιστημίου - δικτύου στη νέα Ελλάδα. Σε αυτό ο Καραθεοδωρή στηριζόμενος στην επέκταση της Ελληνικής επικράτειας και στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός κόσμος όφειλε να διαδραματίσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ σλαβικού και ανατολικού κόσμου από τη μια και δυτικού κόσμου από την άλλη, παρουσίασε την άλλη πλευρά της «Μεγάλης Ιδέας».

Πρότεινε δε ως έδρες για τη σύστασή του τρεις τοποθεσίες: τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη και τη Χίο... Τον Αύγουστο του 1920 ο Καραθεοδωρή συνοδεύει τον Βενιζέλο στη μοναδική του επίσκεψη στο λιμάνι της Σμύρνης. Εγκαθίσταται αρχικά στο πολυτελές προάστιο του Βουτζά, και ξεκινά την οργάνωση του νέου ιδρύματος. Η εδραίωση του εκεί πίστευε θα προκαλούσε τη δημιουργία σχολών στη Θεσσαλονίκη και στη Χίο.


Στον λόφο Μπαχρή Μπαμπά στις δυτικές παρυφές του λόφου Πάγου στη Σμύρνη, υπάρχει ακόμα, πλέον ως «Εκπαιδευτήριο κοριτσιών» (Izmir kiz lisesi) το κτίριο που ο Καραθεοδωρή βρήκε μισοτελειωμένο για να το ολοκληρώσει. Περιελάμβανε 70 αίθουσες, αμφιθέατρο 320 θέσεων και μεγάλο περίβολο. Η ολοκλήρωση των εργασιών κόστισε 110.000 τουρκικές λίρες και τα εγκαίνια θα πραγματοποιούνταν στις 10 Οκτωβρίου του 1922... Δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, το ακαδημαϊκό έτος 1984 - 1985 το όνειρο των Βενιζέλου και Καραθεοδωρή, το Πανεπιστήμιο της Ανατολής ως Πανεπιστήμιο Δίκτυο, έγινε πραγματικότητα, αυτή τη φορά με έδρα τη Μυτιλήνη υπό την επωνυμία Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στον αύλειο χώρο του πανεπιστημιακού campus, η προτομή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ατενίζει τον κόλπο του Νυμφαίου, τη θάλασσα της Σμύρνης.

Εκδήλωση για τα «150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή»


Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσαν αναμνηστικό νόμισμα κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα: «150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό. Το συλλεκτικό νόμισμα σχεδίασε ο βραβευμένος γλύπτης του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος. 

Με αφορμή την έκδοση του αναμνηστικού νομίσματος, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού. Στην εκδήλωση διακεκριμένοι καθηγητές μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Καραθεοδωρή. (...)

Σχετική ανάρτηση: Το μετά θάνατον ταξίδι του Καραθεοδωρή στην Ελλάδα (20.8.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου