8 Δεκεμβρίου 2023

Θετικό το κλίμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

Το θετικό κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την Πέμπτη, σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία, το αποτυπώνουν όμως και τα σχετικά φωτογραφικά καρέ.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν χθες στην Αθήνα κείμενο διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών», που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών, «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».


Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε λίγο νωρίτερα και με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την ασφάλεια» τόνισε στις δηλώσεις της η ΠτΔ. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι η αυτή η συνόδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας... Πιστευώ ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν επέστρεψε στην Αθήνα έξι χρόνια έπειτα από την τελευταία επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2017.


Ο «αγαπητός Ταγίπ» και ο «φίλος Κυριάκος»

Ο γερμανικός Τύπος για τον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν. Από τη Deutsche Welle: 

Στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης συνεργασίας καθίσταται σαφές πως πράγματι Ελλάδα και Τουρκία επιδιώκουν τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος Ερντογάν, «δεν υπάρχει ανάμεσά μας κανένα πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε, εάν το θέλουμε».

Στενότερη συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας προβλέπεται «σε πολλούς τομείς, όπως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την οικονομία», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Οι Τούρκοι παραθεριστές θα μπορούν να επισκέπτονται στο μέλλον δέκα ελληνικά νησιά με απλούστερες διαδικασίες χορήγησης βίζας. Φοιτητές και από τις δύο χώρες θα μπορούν να έρχονται σε επαφή σε κοινά θερινά προγράμματα. Τα δύο κράτη θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και στον οικονομικό τομέα. Αμφότεροι οι επικεφαλής των κυβερνήσεων τόνισαν πως στόχος είναι ο διπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου από 5 δισεκατομμύρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια».


Η HB επισημαίνει ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στον σημερινό διάλογο έκαναν λόγο για μία «ανέλπιστα χαλαρή ατμόσφαιρα». Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα ακανθώδη ζητήματα, όπως ήταν ουσιαστικά γνωστό από πριν, «δεν συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη των διαβουλεύσεων». Ομαλά εξελίχθηκε και η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς «έλειψαν και οι δυσάρεστοι τόνοι που ορισμένοι παρατηρητές φοβόντουσαν από τον συχνά παρορμητικό Ερντογάν».

Η ελληνοτουρκική συνεργασία θα αφορά μεταξύ άλλων και το μεταναστευτικό. «Ο Ερντογάν θα ήθελε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές μέσα από τη χώρα του, διότι ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι είναι δυσαρεστημένοι με τον υψηλό αριθμό προσφύγων στη χώρα», παρατηρεί η tagesschau. «Οι παρατηρητές εκτιμούν πως με αυτή τη νέα, φιλική στάση ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεών του με τη Δύση». Επιπλέον, «ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον τόσο ανοιχτά, επειδή και οι δύο έχουν μόλις επανεκλεγεί – επομένως έχουν μπροστά τους μία ολόκληρη θητεία και δεν χρειάζεται να στραφούν εναντίον του γείτονα για ψηφοθηρικούς λόγους».


Σε αυτό συμφωνεί και η tageszeitung: «Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο ο Ερντογάν δεν χρειάζεται πια τις εθνικιστικές φωνές. Αντιθέτως πρέπει τώρα να προσπαθήσει να διορθώσει την απελπιστικά κακή οικονομία της χώρας του – και γι' αυτό χρειάζεται την Ευρώπη. Ο δρόμος προς την Ευρώπη, όμως, περνάει από την Ελλάδα, τόσο γεωγραφικά, όσο και πολιτικά. Γι' αυτό και ο Ερντογάν μιλάει τώρα ξανά για διάλογο, με τον οποίο τελικά θα λυθούν όλα τα προβλήματα».

Κατά την taz «μία πραγματική χαλάρωση των εντάσεων αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τους ανθρώπους σε αμφότερες τις πλευρές του Αιγαίου. Οι κάτοικοι των νησιών απέναντι στην τουρκική ακτή δεν θα πρέπει να φοβούνται πλέον πως μέσα σε ένα βράδυ μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους τουρκικά σκάφη. Αντ' αυτών θα μπορούν να έρχονται ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι παραθεριστές.

Ενόψει των πολέμων στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχει επιτέλους μία καλή είδηση: πως η διαμάχη μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλιμακώνεται διαρκώς περισσότερο», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Πηγές: kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου