17 Δεκεμβρίου 2023

Το 2023 σε 12 Σκίτσα

Δώδεκα γελοιογραφίες, μια για κάθε μήνα, από Έλληνες σκιτσογράφους, που ξεχωρίσαμε, κατά την χρονιά που σε λίγο τελειώνει. Στα γεγονότα της χρονιάς κυριάρχησαν η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, οι δυο εκλογικές αναμετήσεις με τις σαρωτικές νίκες της ΝΔ και την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, οι καταστροφικές πυρκαγιές (Εβρος) και οι φονικές πλημμύρες (Θεσσαλία). 
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα στιγμιότυπο (επάνω αριστερά) από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο στην Αθήνα σε σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (22.8.2023). "Έχει καταστραφεί (από τον πόλεμο) η μισή μας χώρα" λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να πάρει την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Εμάς ευτυχώς (από τις φωτιές) πολύ λιγότερη"!
Και η εικόνα της καταστροφής ολοκληρώνεται το 2023 με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ακολουθούν τα 12 σκίτσα με χρονολογική σειρά:

Ιανουάριος: Ακρίβεια. Σε σχέση με την αλματώδη άνοδο των τιμών οι αυξήσεις και τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι απλά παυσίπονα! Αλλά, με την έλλειψη φαρμάκων που υπάρχει, λίγο είναι; Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην "Αυγή" 
(7.1.2023):

Φεβρουάριος: Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ήρθε στις αρχές περίπου του μήνα (από τις 5/2) και για λίγες μέρες και παρότι δεν ήταν τελικά πολύ έντονη, κλείσανε τα πάντα (Δημόσιο, καταστήματα, σχολεία κλπ)! Αν καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι! Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για το tvxs.gr, φέρεται να λέει: "Ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το κλείνουμε!":

Μάρτιος: Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών (συνέβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου) και κυριάρχισε τον Μάρτιο. Δύο τρένα, ένα επιβατικό με 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό και ένα εμπορικό με δύο μηχανοδηγούς, συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη με αποτέλεσμα να μετράμε τουλάχιστον 57 νεκρούς. Στο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, στην "Καθημερινή" (3.3.2023), οι βασικοί τροχοί των τρένων και της κατάντιας της χώρα μας κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Διακρίνονται από αριστερά οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής:

Απρίλιος: Η Μεγάλη Εβδομάδα ή η 
Εβδομάδα των Παθών του 2023  με τη χώρα μας σε προεκλογική περίοδο. Αλλά γιατί Μητσοτάκης και Τσίπρας κουβαλάνε τόσα πολλά καρφια; Για περισσότερη σταθερότητα! Σκίτσο του Ιάκωβου Βάη στο Ριζοσπάστη (13.4.2023):

Μάιος: Αμέσως μετά τις εκλογές, στις 21 Μαϊου, ο Αλέξης Τσίπρας αφού ανέλεβε την ευθύνη για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως (προς το παρόν) να εγκαταλείπει τη μάχη (την αρχηγία), προσπαθεί να ανασυντάξει τα κομμάτια του! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (22.5.2023). Σημειώνεται ότι μιλώντας, την ίδια μέρα, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μια από τις τρεις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην ήττα ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ηταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής»!

Ιούνιος: Μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ορκίστηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου η νέα πολυπληθής η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελείται από: 1 πρωθυπουργό, 23 υπουργους, 4 αναπληρωτές και 35 υφυπουργούς. Σύνολο 63! Αριθμός τριπλάσιος από ότι σε ευρωπαϊκές χώρες αναλόγου μεγέθους! Έτσι λοιπόν, στο εξής το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή:

Ιούλιος: Μπροστά στους "Σπαρτιάτες", το κόμμα που στηρίζει ο Κασιδιάρης, οι (ακρο)δεξιοί της Νέας Δημοκρατίας (Πλεύρης, Βορίδης, Γεωργιάδης) δείχνουν "Μετριοπαθείς Κεντρώοι", σχεδόν "Σοσιαλιστές"! Έτσι τουλάχιστον φαίνεται να λένε στο σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην "Εφ.Συν" (3.7.2023):

Αύγουστος: Καταστροφικές πυρκαγιές και ήταν τόσα πολλά τα μηνύματα του 112 για εκκένωση περιοχών, που το νούμερο αυτό μπαίνει πλέον και στη ... σημαία μας, αντί για τις λευκές ρίγες! Σκίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) στο "Ποντίκι" (28.8.2023):

Σεπτέμβρης: Η βροχή σταμάτησε, ο κρατικός μηχανισμός μας φτύνει! Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη στο Ποντίκι (6.9.2023). Βαρύτατος είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας «Daniel», η επέλαση της οποίας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων, αλλά και πρωτοφανείς καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας, με επίκεντρο τη Θεσσαλία:

Σεπτέμβρης: Καθαρή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη κατέδειξαν τα αποτελέσματα της κάλπης στις εσωκομματικές εκλογές (24.9.2023) για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε το 55,98%, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου το 44,02%, επί των εγκύρων ψήφων. Και τώρα; Έτοιμος ο Στέφανος Κασσελάκης για το επόμενο βήμα, για αρχηγός στη ... ΝΔ και συνεπώς πρωθυπουργός! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στo Protagon.gr (26.9.2023):

Οκτώβριος: Ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ σε μια παρτίδα σκάκι, όπου ένα ανθρώπινο τείχος από μωρά παιδιά καλύπτει τους ηγέτες της Χαμάς. Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή (27.10.2023):

Και ένα ακόμη παρόμοιο σκίτσο για τον Οκτώβριο: Tο Ισραήλ ξεκινάει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα... "Ερχόμαστε" λένε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. "Σας περιμένουμε" απαντά η "Χαμάς", οχυρωμένη πίσω από το ... ανθρώπινο τείχος, αφού οι σάκοι αντί για άμμο περιέχουν ανθρώπινα σώματα! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (23.10.2023):

Νοέμβριος: Στην πορεία κατά την 50η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και με φόντο τον πόλεμο στην Γάζα, η απορία του "μαχητή" της Χαμάς: "Γιατί ξεσηκωθήκαμε, αφού η Χούντα ήταν ένα δικτατορικό, στρατιωτικό, θρησκόληπτο, αιμοσταγές, ανελεύθερο και βίαιο καθεστώς"; Στο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή (18.11.2023):

Δεκέμβριος: Επίθεση φιλίας από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, που ενώ ήταν "να έρθει μια νύχτα ξαφνικά" (όπως ο ίδιος απειλούσε), τελικά ήρθε ...μέρα και με ραντεβού, κομίζοντας ...άνθη στον Μητσοτάκη! «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», είπε ενώ ανέφερε ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής "Καζάν-Καζάν" (win-win)». Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή (8.12.2023):

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση "Η Γελοιογραφία (ή Το Σκίτσο) της Ημέρας".

Επιλογή σκίτσων (και σχόλια) από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Το 2022 σε 12 Σκίτσα
Το 2021 σε 20 Σκίτσα
Το 2020 σε 15 Σκίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου