17 Δεκεμβρίου 2023

Οι 5 πιο τρομακτικές πεζογέφυρες στον κόσμο

Θαύματα της μηχανικής ή λύσεις ανάγκης, προκαλούν τα ανθρώπινα όρια και… εντυπωσιάζουν. Απόσπασμα από ένα δημοσίευμα στην Καθημερινή με τίτλο «
Οι 10 πιο τρομακτικές γέφυρες στον κόσμο»

Αιωρούμενες γέφυρες από γυαλί, στενά μονοπάτια σε ιλιγγιώδη ύψη πάνω από φαράγγια, γέφυρες από ξεφτισμένα σχοινιά που διασχίζουν ορμητικά ποτάμια, προκαλούν δέος, κάνοντας τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς να ωχριούν μπροστά στο πέρασμά τους. 

Από τις
 10 πιο τρομακτικές γέφυρες στον κόσμο, οι 5 είναι πεζογέφυρες. Οι εξής:

1. Πακιστάν, Γέφυρα Hussaini
Η κρεμαστή γέφυρα Hussaini (φωτογραφία επάνω αριστερά) στο βόρειο Πακιστάν αναφέρεται συχνά ως η πιο επικίνδυνη γέφυρα στον κόσμο. Πρόκειται για την πιο παλιά σχοινένια γέφυρα στην κοιλάδα Hunza. Τόσο παλιά που ούτε οι κάτοικοι δεν θυμούνται πότε ακριβώς κατασκευάστηκε. Ενώνει τις δυο πλευρές του ποταμού Hunza με περίπου 400 σανίδες που απλώνονται σε ένα μήκος περίπου 150 μ.
Βρίσκεται στην περιφέρεια Gilgit-Baltistan ανάμεσα σε βουνά με κορυφές που ξεπερνούν τα 7.000 μ. Αν θελήσετε να τη διασχίσετε, θυμηθείτε ότι τα νερά του ποταμού προέρχονται από παγετώνες. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή αποτελεί πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Πακιστάν και τα μοναδικά ορεινά τοπία θα σας αποζημιώσουν. 

5. Καναδάς, Γέφυρα Capilano
Η κρεμαστή γέφυρα Capilano στη Βρετανική Κολομβία του δυτικού Καναδά έχει ύψος μόλις 70 μέτρα, μήκος 137 μ. και θεωρείται μια από τις πιο προκλητικές διαβάσεις στον κόσμο.
Αρχικά φτιαγμένη από σχοινί κάνναβης και σανίδες κέδρου, η θρυλική γέφυρα, που διασχίζει τον ποταμό Capilano, έγινε γνωστή από πολλές τηλεοπτικές σειρές (όπως την αγαπημένη στο ελληνικό κοινό MacGyver) και έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια με χαλύβδινα σύρματα. Εξακολουθεί όμως να χαρίζει αυτή τη μοναδική αίσθηση αστάθειας λόγω της πολύ λεπτής δομής της και μια εκπληκτική θέα στο τροπικό δάσος του Βανκούβερ. 

6. Κίνα, Γέφυρες του όρους Tianmen
Και μόνο οι φωτογραφίες των γυάλινων διαδρόμων του Εθνικού Πάρκου Zhangjiajie στην επαρχία Hunan της Κίνας είναι ικανές να προκαλέσουν ίλιγγο. Ειδικά ο διάδρομος που είναι γνωστός και ως ο ουρανοξύστης του Coiling Dragon, στερεωμένος σε μια πλαγιά βουνού στα 1.403 μέτρα, είναι από τα πιο τρομακτικά περάσματα στον κόσμο.
Έχει μήκος 100 μ. και πλάτος μόλις 1,6 μ. Αλλά το χειρότερο είναι ότι είναι φτιαγμένος κυρίως από γυαλί. Προσφέρει βέβαια μια μοναδική θέα στις ορεινές κορυφές του βουνού Tianmen, που λέγεται και «Ουράνια Πύλη», για τους εθισμένους στην περιπέτεια που θα τολμήσουν να τον διασχίσουν. 

7. Ιρλανδία, Γέφυρα Carrick-a-Rede
Η κρεμαστή γέφυρα κοντά στο Ballintoy στη Βόρεια Ιρλανδία έχει μήκος μόλις 21 μ. και ύψος 30 μ. Ωστόσο, προκαλεί δέος σε όσα άτομα επιθυμούν να τη διασχίσουν για να περάσουν από την ηπειρωτική χώρα στο μικρό νησί Carrick-a-Rede.
Η σχοινένια αυτή κινηματογραφική γέφυρα πάνω από τον Ατλαντικό που έγινε γνωστή από το Game of Thrones, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από ψαράδες σολομού πριν από περισσότερα από 250 χρόνια. Αν σκέφτεστε να το ρισκάρετε, φροντίστε να είναι καλοκαίρι. Το χειμώνα η γέφυρα παραμένει κλειστή. 

10. Ελβετία, Γέφυρα Titlis Cliff
Η κρεμαστή γέφυρα Titlis Cliff χτίστηκε το 2013 για να βοηθήσει τους πεζοπόρους στις Ελβετικές Άλπεις. Προσφέρει εκπληκτική θέα στην κοιλάδα Engelberg και τα γύρω βουνά μέχρι και την Ιταλία.
Βρίσκεται 500 μέτρα πάνω από το έδαφος σε υψόμετρο 3.041 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ψηλότερη κρεμαστή πεζογέφυρα στην Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα τρομακτική, ειδικά όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι. Αν τολμήσετε να την περάσετε, το ιλιγγιώδες ύψος θα σας φέρει ρίγη, αλλά η μοναδική θέα των Άλπεων θα σας αποζημιώσει.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου