7 Δεκεμβρίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 7.12.2023

Επίθεση φιλίας από τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα. Οτι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής "Καζάν-Καζάν" (win-win)» τόνισε ο Ερντογάν. «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», ανέφερε. Για ένα «πιο ήρεμο μονοπάτι» έκανε λόγο ο Μητσοτάκης. Εξάλλου "η ακινησία είναι πρόοδος"! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Το σύντομο ρεπορτάζ: 
Oλοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα η επίσημη μονοήμερη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», είπε, από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος.
Ήδη πριν την άφιξή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνιζε σε συνέντευξη του ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”». «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», ανέφερε. 
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα κείμενο διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών», που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται, στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης, «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικές αναρτήσεις:
Ελλάδα – Τουρκία: Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών
Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 7.12.2023
Ερντογάν στην «Κ»: Φίλε Κυριάκο...
DW: Η νέα ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου