29 Δεκεμβρίου 2023

Το σπίτι που δεν κάηκε. Μια σημαντική φωτογραφία του 2023

Η ξύλινη οικία 100 ετών της οικογένειας Μιλίκιν 
στη Χαβάη δεν γλίτωσε τυχαία από την πύρινη λαίλαπα καθώς οι ίδιοι αλλά και πολλοί ακόμη κάτοικοι εφαρμόζουν τη στρατηγική «σπίτι έξω». Από την "Καθημερινή":

Αν υπήρχε κατηγορία «ανεξήγητη εικόνα της χρονιάς», αυτό το σπίτι στη Χαβάη θα είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει το πρώτο βραβείο.

Γυρίζοντας πίσω στον Αύγουστο του 2023, η ξύλινη οικία της οικογένειας Μιλίκιν έγινε viral, καθώς ήταν η μόνη που δεν κάηκε στη γειτονιά. Για του λόγου το αληθές, το σπίτι, το Ι.Χ., ακόμη και το γκαζόν έμειναν ανέγγιχτα, ενώ όλα τα υπόλοιπα ακίνητα τριγύρω έγιναν στάχτη.

Τα διεθνή μέσα έσπευσαν να αναζητήσουν τότε τα αίτια που η φωτιά «έκανε τα στραβά μάτια» στο 100 χρονών σπίτι.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, στο σπίτι είχε πρόσφατα τοποθετηθεί μεταλλική στέγη βαρέος τύπου, ενώ το γκαζόν δεν έφτανε μέχρι τους τοίχους του σπιτιού, καθώς περιμετρικά είχαν τοποθετηθεί πέτρινα χαλίκια...


Στρατηγική «σπίτι έξω»

Μιλώντας στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Πρόληψης Πυρκαγιών του Μαρίν της Καλιφόρνια και επί τριάντα χρόνια πυροσβέστης, Μαρκ Μπράουν, εξηγεί τι σημαίνει η βασική στρατηγική με ονομασία «σπίτι έξω» που ακολουθεί από το 2018 η κομητεία και ποιες ενέργειες γίνονται πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Οπως αναφέρει, η στρατηγική τους εκτείνεται σε τρεις τομείς: Πρώτον, σπίτια από άφλεκτα υλικά. Δεύτερον, σωστή διαμόρφωση του τοπίου που περιβάλλει το σπίτι και τρίτον, ενημέρωση για τους κινδύνους.

«Απομακρύνουμε τη βιομάζα γύρω από τα σπίτια, προσπαθούμε οι διαδρομές εκκένωσης να είναι ασφαλείς, ακόμη και υπό συνθήκες πυρκαγιάς, ενώ δημιουργούμε διαδρόμους καύσιμης ύλης» σημειώνει.

«Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα σπίτι είναι το Α και το Ω για να γλιτώσει από τη φωτιά. Eνα τέτοιο σπίτι πρέπει να διαθέτει μη εύφλεκτες στέγες, κλειστές μαρκίζες ή αεραγωγούς ανθεκτικούς στην πυρκαγιά. Επίσης το σπίτι θα πρέπει να διαθέτει τη λεγόμενη “Ζώνη 0”, δηλαδή να μην έχει καθόλου εύφλεκτα υλικά σε απόσταση 2 μέτρων από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και των περιφράξεων», αναφέρει ο κ. Μπράουν. (...)

Πηγή: kathimerini.gr
Φωτογραφία: Patrick T. Fallon / AFP/Visualhellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου