7 Δεκεμβρίου 2023

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 7.12.2023

Συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη. Oλοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», είπε, από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί».

Ελλάδα – Τουρκία: Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών Οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα κείμενο διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται, στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης, «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Νωρίτερα γράφαμε: Στην Αθήνα ο Ερντογάν. 
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε λίγα λεπτά αναμένονται οι δηλώσεις των δύο ηγετών.

Συνάντηση Ερντογάν με ΠτΔ. Πρόηγήθηκε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Πιο αναγκαίο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την ασφάλεια» τόνισε στις δηλώσεις της η ΠτΔ. 
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι η αυτή η συνόδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστευώ ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».

Πιο νωρίς γράφαμε: Στην Αθήνα ο Ερντογάν για επίσημες συνομιλίες. Προσγειώθηκε πριν λίγο στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μονήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών
, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις 11.30 το πρωί θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 12.15 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Νωρίτερα, στις 11.30 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντησδη με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Βουλή: Ψηφίστηκε με 158 «ναι» το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 140 βουλευτές. 
Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές. 
Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.
Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.
Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές. kathimerini.gr

Νωρίτερα γράφαμε: Ψηφίζονται σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Με αιχμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε τυχόν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επιμέρους διατάξεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη και προάγει δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίθεση ενόπλου στο Λας Βέγκας. Ένοπλος άνοιξε πυρ χθες Τετάρτη σε πανεπιστημιούπολη στο Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικές ΗΠΑ) και σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, προτού διαπιστωθεί ο θάνατος και του ιδίου, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της πόλης. «Τρεις άνθρωποι απεβίωσαν και άλλος ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», εξήγησε η αστυνομία μέσω X (του πρώην Twitter). Ο δράστης είναι επίσης νεκρός, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η τραγωδία προκαλεί έντονα συναισθήματα στην πόλη, που είχε ήδη υποστεί το 2017 μια από τις χειρότερες σφαγές με τη χρήση όπλων που διαπράχθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ. Τότε, ένοπλος με τουφέκια εφόδου τροποποιημένα ώστε να ρίχνουν με ρυθμούς πολυβόλων και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών σκότωσε 58 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους ανοίγοντας πυρ από τον 32ο όροφο ξενοδοχείου εναντίον πλήθους που είχε πάει να παρακολουθήσει συναυλία μουσικής κάντρι. Ο δράστης αυτοκτόνησε. ΑΠΕ-ΜΠΕ


Προσαγωγές και συλλήψεις για την επέτειο Γρηγορόπουλου: Αυξημένη ήταν η συμμετοχή χθες -σε σχέση με περασμένες χρονιές- στην Αθήνα, σε συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. Ενδεικτικά χθες συμμετείχαν περίπου 9.000 άτομα. Στη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ περίπου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην Αθήνα έγιναν: 128 προσαγωγές και 14 συλλήψεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 35 προσαγωγές και 16 συλλήψεις. Περιορισμένες και μεμονωμένες ήταν φέτος οι υλικές ζημιές, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου