26 Δεκεμβρίου 2023

Ταϊβάν: Κατέρρευσε ο διάσημος βράχος «προβοσκίδα του ελέφαντα»

Eνας δημοφιλής προορισμός, ιδίως ως σημείο για σέλφι, στη βόρεια Ταϊβάν, αποτελεί πια παρελθόν. Ο βράχος «Προβοσκίδα του Ελέφαντα» κατέρρευσε στη θάλασσα, στις 15 Δεκεμβρίου, όπως γνωστοποίησε η περιφερειακή υπηρεσία που είχε τη διαχείριση της περιοχής.

Ο βραχώδης αυτός σχηματισμός που όφειλε την ονομασία του στην ομοιότητά του με προβοσκίδα, βρισκόταν υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης εδώ και καιρό, λόγω διάβρωσης. Από το 2010, ήταν περιφραγμένος ώστε να μην πλησιάζουν οι τουρίστες.


Οπως σημειώνει ο Σεν Τσουάν-στου, καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, επρόκειτο για «φυσική», αναμενόμενη εξέλιξη καθώς ο βράχος ήταν εκτεθειμένος διαρκώς στο θαλασσινό νερό, την αλμύρα και τον αέρα.

Η «Προβοσκίδα του Ελέφαντα» δεν είναι η μόνη φυσική ατραξιόν στις βραχώδεις ακτές της βόρειας Ταϊβάν για την οποία ανησυχούσαν οι γεωλόγοι.


Ο βράχος «Κεφάλι της Βασίλισσας» -που ονομάστηκε έτσι καθώς σε κάποιους θύμιζε το προφίλ προτομής της Ελισάβετ- στο Γεωπάρκο Γελίου, επίσης βρίσκεται υπό κίνδυνο κατάρρευσης. Σύμφωνα με το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν, η περίμετρος της κεφαλής της βασίλισσας είναι πλέον μικρότερη από 120 εκατοστά και γίνεται ολοένα και πιο λεπτή κάθε χρόνο.

Πηγές: CNN, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου