24 Απριλίου 2014

Απουσία Τσίπρα από το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την Κομισιόν

Στο ντιμπέιτ της 28ης Απριλίου, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και θα προβληθεί από το Euronews, θα συμμετέχουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Βέρχοφσνατντ των Φιλελευθέρων και η Σκα Κέλερ των Πρασίνων. Όχι όμως και ο Αλέξης Τσίπρας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η άρνηση συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από μια τηλεμαχία ευρωπαϊκού βεληνεκούς, δημιουργεί πλήθος από απορίες και προξενεί αρνητικά δημοσιεύματα, τη στιγμή που η σχετική δικαιολόγηση από το 
γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ικανοποιεί.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η πρόσκληση για συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα «ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση από τους διοργανωτές» και ότι ο ίδιος είχε από καιρό προγραμματισμένη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις για τις ημέρες εκείνες. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος υποψήφιος που κάνει πραγματική καμπάνια (και όχι καμπάνια μόνο μέσα σε studio) σε όλη την Ευρώπη... είναι λογικό η διαθεσιμότητά του να μην είναι απεριόριστη και ο σχεδιασμός της να μην μπορεί να αλλάζει εύκολα», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια, 
σύμφωνα με "Τα Νέα", είναι ότι το αίτημα για τη συμμετοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψηφίου της Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν ήρθε, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε χαρακτηριστικά στο protagon.gr ότι «εμείς πρόσκληση πήραμε στις 19 Μαρτίου και ήταν ήδη αργά, μεσολαβούσαν και οι διακοπές του Πάσχα...».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει επίσης ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη δυνατότητα σίγουρα να "τηλεμαχήσει" με τους υπόλοιπους υποψηφίους στο επίσημο, κεντρικό ντιμπέιτ που διοργανώνεται από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Μαΐου».

Ίσως μια πιο πειστική δικαιολόγηση της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα από το ντιμπέιτ της 28ης Απριλίου να ήταν αναγκαία. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκπροσωπεί μόνο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την "Ευρωπαϊκή Αριστερά" στο σύνολό της. 

Διαφορετικά σχόλια του τύπου "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" θα συνεχίσουν να ακούγονται...

afirimeno.com
Με στοιχεία από "Τα Νέα".
Σχετικό άρθρο από "Τα Νέα" στο: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5111752/pws-ekshgei-o-syriza-thn-apoysia-tsipra-apo-to-prwto-ntimpeit-twn-ypopshfiwn-gia-thn-komision/
Φωτογραφία: Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στα Χανιά. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (από Τα Νέα).

1 σχόλιο:

  1. Ο Πέτρος Τατσόπουλος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα" (24.4.2014), για τον Αλέξη Τσίπρα και την απουσία του από το ευρω-ντιμπέιτ, είπε:
    «Δεν ξέρω γιατί δεν πάει. Εσείς, γιατί τον κόβετε να μην πηγαίνει; Έχει τόσα προβλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, κολλάτε αν θα πάει στο ντιμπέιτ; Στο ντιμπέιτ πας αν έχεις κάποιες πιθανότητες να έχεις και καλή παρουσία. Δεν είμαι πολύ σίγουρος (ότι είχε πιθανότητες). Σίγουρα δεν ισχύει η πρόφασή του ότι δεν τους είχαν ενημερώσει έγκαιρα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις αυτές. Νομίζω ότι αν πραγματικά πίστευε ότι θα πάει στο ντιμπέιτ και απέναντί του θα έχει τον Γιουνκέρ και τον Σουλτς και από την αντιπαράθεση αυτή θα ήταν υπέρ του, θα πήγαινε. Τώρα, πιστεύει ότι η αντιπαράθεση με αυτούς τους ανθρώπους θα είναι εναντίον του και γι’ αυτό δεν πάει.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή