14 Απριλίου 2014

Πούτιν καλεί Ομπάμα να αποτρέψει την αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αμερικανικό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τα αποσχιστικά κινήματα στην περιοχή.

«Συζητήθηκαν ποικίλες πλευρές της κρίσιμης κατάστασης στην Ουκρανία, πρωτίστως στις νοτιοανατολικές περιοχές, που έχουν κυριευθεί από κίνημα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των σημερινών Αρχών του Κιέβου», επισημαίνεται στη σχετική του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο, το Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της ανικανότητας της ηγεσίας στο Κίεβο να λάβει υπ' όψη της τα συμφέροντα του ρωσικού και ρωσόφωνου πληθυσμού.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, ώστε να μην επιτρέψει τη χρήση βίας και την αιματοχυσία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρει η ρωσική προεδρία, «σε απάντηση στην ανησυχία, που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για την δήθεν εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Ν.Α. Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες».

«Η σημερινή ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της», είπε κατά το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Στις 17 Απριλίου η τετραμερής: Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση οδών διπλωματικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία ενόψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Μ. Πέμπτη 17η Απριλίου, μεταξύ Ε.Ε, Ρωσίας, ΗΠΑ, Ουκρανίας.

Πηγή: naftemporiki 14.04.2014
http://www.naftemporiki.gr/story/796277/poutin-kalei-ompama-na-apotrepsei-tin-aimatoxusia-stin-anatoliki-oukrania






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου