27 Απριλίου 2014

Κύπρος: «Ναι» στην πρόταση για Βαρώσι λέει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ

«Ναι» στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου από το κατεχόμενο λιμάνι της Κύπρου υπό την επίβλεψη της ΕΕ, λέει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ (Jean-Claude Juncker).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον "Φιλελεύθερο", ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δεσμεύεται να εργαστεί «για την υλοποίηση της πρότασης» που υπέβαλε η Λευκωσία, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει κατά πόσον προσανατολίζεται σε απόσυρση του επίμαχου Κανονισμού που οδηγεί σε ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Απαντώντας γραπτώς στις ερωτήσεις του 
"Φιλελεύθερου", ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δεσμεύεται επίσης ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν θα διασφαλίσει ότι, «η όποια συμφωνημένη λύση θα είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Γιούνγκερ δηλώνει μάλιστα ενθαρρυμένος από τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας και του επιχειρηματικού κόσμου, και υποστηρίζει ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, «το Εγχώριο Ακαθάριστο Προϊόν του νησιού θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν των 2 δισ ευρώ, κατά μέσο όρο, στα πρώτα 5 χρόνια και γύρω στα 5 δισ. ευρώ μέσα στα πρώτα 10 χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιούνγκερ διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι Κύπριοι πολίτες θα απολαμβάνουν επιπρόσθετο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα €1.700 τα πρώτα 5 χρόνια και €3.800 τα πρώτα 10 χρόνια.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Eurogroup μέχρι και τον Ιανουάριο 2013 και παρέλαβε την αίτηση της κυβέρνησης Χριστόφια για οικονομική στήριξη, αφήνει σαφείς αιχμές, σημειώνοντας ότι «εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δράσει έγκαιρα, τότε η Κύπρος θα βρισκόταν σε πολύ διαφορετική θέση και διαφορετικές λύσεις θα είχαν δοθεί».

Περισσότερα καθώς και η σχετική συνέντευξη στο:
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/196450/nai-stin-protasi-gia-varosi-leei-o-zkgiounker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου