18 Απριλίου 2014

Περιφορά του Επιταφίου έπειτα από δεκαετίες στην Αμμόχωστο

Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, το «Η ζωή εν τάφω» τα άλλα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου θα ψαλούν τη Μεγάλη Παρασκευή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Στον ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στη μεσαιωνική πόλη, έχει τοποθετηθεί το κουβούκλιο του Επιταφίου, το οποίο θα στολίσουν με άνθη εκτοπισμένες γυναίκες από την Αμμόχωστο.

Στον ναό από τον περασμένο Δεκέμβριο με άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος τελείται μια Κυριακή τον μήνα η Θεία Λειτουργία. Ο ναός είναι κτίσμα, που τοποθετείται στον 15ο αιώνα.

Της ακολουθίας του Επιταφίου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος. 

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σημαντικό, τόσο από εκκλησιαστικής πλευράς, όσο και γενικότερα». «Στόχος μας», τόνισε, «είναι μια ενωμένη Κύπρος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν κοινούς οραματισμούς [...] Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να κλείσουμε αυτή την πληγή» ανέφερε. Ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε τις ομάδες δικοινοτικής πρωτοβουλίας Famagusta Initiative και «Αμμόχωστος, η πόλη μας» για τη θέληση που έδειξαν στη διοργάνωση της ακολουθίας του Επιταφίου. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του, Οκτάϊ Καγιάλπ, για την υποστήριξη του.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου (EMU), το οποίο διαχειρίζεται τον μεσαιωνικό ναό, ο διευθυντής του κέντρου τεχνών του ιδρύματος, Ουμίτ Ινατσί λέει πως το Πανεπιστήμιο πράττει το αυτονόητο. «Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη δικοινοτική Πρωτοβουλία Αμμοχώστου (Famagusta Initiative) και την ομάδα "Αμμόχωστος, η πόλη μας" το EMU ήταν έτοιμο να παραδώσει τον ναό στους πιστούς» ανέφερε.

Οι οργανωτές αναμένουν πέραν των 3.000 προσκυνητών στην ακολουθία του Επιταφίου. Από τα πολιτικά πρόσωπα δήλωσαν ότι θα παραστούν στην ακολουθία ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, καθώς και οι πρέσβεις αρκετών χωρών όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας κ.ά

Το ΡΙΚ και ο ΑΝΤ1-Κύπρου ανακοίνωσαν ότι θα μεταδώσουν απευθείας την ακολουθία του Επιταφίου από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού. 

_______________
http://www.tovima.gr/ και http://www.ethnos.gr/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου