24 Απριλίου 2014

WSJ: Τα "greek statistics" της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα

Την αισιοδοξία που πυροδότησε η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από την Κομισιόν επιχειρεί να ανακόψει η Wall Street Journal, η οποία μιλά για "greek statistics".

"Πολλοί θα πουν ζήτω: η Αθήνα πέτυχε επιτέλους τους στόχους του προϋπολογισμού μετά από χρόνια που αποτύγχανε να συμμορφωθεί με τους στόχους λιτότητας που συνέτριψαν την οικονομία και αργότερα κρίθηκαν ως υπερβολικά αυστηροί ακόμη κι από τους ίδιους τους πιστωτές της Ελλάδας", αναφέρει άρθρο των MATINA STEVIS και CHARLES FORELLE σε blog της Wall Street Journal με τίτλο "More Greek Statistics? Troika Confirms Primary Surplus".


Οι συντάκτες του άρθρου προτρέπουν τους αναγνώστες να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα νούμερα λέγοντας πως κάτι δεν πάει καλά. Και εξηγούν: η Eurostat ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και δαπάνησε 7,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -σύμφωνα με τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας.

Η WSJ συνεχίζει λέγοντας πως ένας εκπρόσωπος της Eurostat διευκρίνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Κομισιόν περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό που δίνει η στατιστική υπηρεσία, χωρίς ωστόστο να γνωρίζει ο ίδιος ποιες ακριβώς είναι αυτές, ενώ παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O΄Connor.

Ο O΄ Connor αναγκάστηκε να δώσει λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα είπε:
"Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ". Αυτό, εξήγησε, συμφωνεί με τον γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά στοιχεία, ώστε να αποτυπωθεί πιο σωστά η υφιστάμενη διαρθρωτική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν με το 9,5% του ΑΕΠ και αντανακλούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα που διακρατούσαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
"Έτσι, καταλήξαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ", εξήγησε ο O΄Connor, χρησιμοποιώντας και συνοδευτικό πίνακα.

Όταν ερωτήθηκε από την WSJ εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε με e-mail:
"Οχι, ο ορισμός αφορά την κάθε χώρα χωριστά".
____________
Πηγές: blogs.wsj.com και www.capital.gr 23.04.2014
http://blogs.wsj.com/brussels/2014/04/23/greek-primary-surplus-statistics-troika-edition/ όπου και το σύνολο του άρθρου, 

καθώς και http://www.capital.gr/News.asp?id=1998716

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου