16 Απριλίου 2014

Νέα εποχή στο Αφγανιστάν

Φωτογραφία αριστερά: Περίπου επτά εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων το ένα τρίτο γυναίκες, περίμεναν υπομονετικά σε μεγάλες ουρές για να ψηφίσουν στο Αφγανιστάν 
(από την Καθημερινή). 

Ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Απριλίου στο Αφγανιστάν για την ανάδειξη του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών δεν αναμένονται πριν από τις αρχές Μαΐου, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι το ίδιο το γεγονός της διεξαγωγής τους, σε πείσμα της αιματηρής, τρομοκρατικής εκστρατείας των Ταλιμπάν με στόχο τη ματαίωσή τους. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, περίπου επτά εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων το ένα τρίτο γυναίκες (φωτογραφία), έριξαν την ψήφο τους στην κάλπη. Το γεγονός ότι το 60% των πολιτών στάθηκε υπομονετικά στις μεγάλες ουρές, συχνά κάτω από βροχή, αψηφώντας τον κίνδυνο ασφαλώς λέει πολλά.

«Τα νέα είναι καλά. Μαρτυρούν τη σταθερότητα των πολιτών, την πίστη τους στη δημοκρατική διαδικασία και μια ορισμένη ωρίμανση του πολιτικού συστήματος, σ’ αυτήν τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα» έγραφαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times. «Είναι άλλο ένα μήνυμα που μας λέει ότι έχει έρθει η ώρα για την απόσυρση των μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων (περίπου 34.000), ύστερα από 13 χρόνια εμπλοκής», προσέθετε η σύνταξη της αμερικανικής εφημερίδας. 

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η μάχη για την προεδρία θα κριθεί μεταξύ δύο εκ των υποψηφίων: 
του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος, μετά τον Χαμίντ Καρζάι (ο οποίος εγκαταλείπει την προεδρία με βαρύ φορτίο καταγγελιών για διαφθορά, οικογενειοκρατία και αυταρχισμό) στις εκλογές του 2009 και 
του πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ασράφ Γάνι. 
Και οι δύο κήρυξαν εαυτούς νικητές, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, υποστηρίζοντας, καθένας για λογαριασμό του, ότι κατέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών στην Καμπούλ, όπως και των ανταποκριτών του διεθνούς Τύπου, εκτιμά ότι ουδείς εκ των δύο θα υπερβεί το 50%. Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Ακόμη και αν η εκλογική διαδικασία ολοκληρωθεί ομαλά -κάτι που ακόμη δεν είναι δεδομένο- οι προκλήσεις για τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι παραμένουν τεράστιες. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες την παραμονή μιας ορισμένης αμερικανικής, στρατιωτικής δύναμης στη χώρα, καθώς ο Καρζάι αρνήθηκε να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, επιμένοντας να καταργηθεί η δικαστική ασυλία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του. Η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και η καταπολέμηση του εμπορίου οπίου που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αποτελούν επίσης πιεστικές προτεραιότητες. Πάνω απ’ όλα, η ειρήνευση της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, καθώς οι Ταλιμπάν, έστω κι αν απέτυχαν να ναρκοθετήσουν την εκλογική διαδικασία, παραμένουν επίφοβοι.

______________
Πηγή: www.kathimerini.gr 13.04.2014
το σύνολο του άρθρου στο:
http://www.kathimerini.gr/762576/article/epikairothta/kosmos/nea-epoxh-sto-afganistan






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου