19 Ιουνίου 2014

Σημαντικές διμερείς συμφωνίες με την Κίνα

Με μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών και διακρατικών μνημονίων συνεργασίας που υπογράφονται σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο ξεκινάει η πρώτη μέρα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Like Kiang στην Ελλάδα.

Με ένα ρεσιτάλ οικονομικής διπλωματίας, το Πεκίνο δίνει σαφές μήνυμα των προθέσεών του να συνεργαστεί με την Αθήνα προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο ισχυρό σύμμαχο στα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άξονα τις θαλάσσιες μεταφορές, ο Κινέζος πρωθυπουργός επιχειρεί να «αλώσει» την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το "capital.gr". 

Στηριζόμενος στην εκτενή συνεργασία με τους Έλληνες εφοπλιστές αλλά και την παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η Κίνα επιδιώκει να επεκταθεί στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα αεροδρόμια, την ενέργεια, αλλά και τα ελληνικά ακίνητα.

Το μοντέλο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 60% του αργού πετρελαίου που εισάγει η Κίνα μεταφέρεται από ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, ενώ το 50% των εμπορευμάτων που εισάγει ή εξάγει η Κίνα προς ολόκληρο τον πλανήτη μεταφέρονται από ελληνικά ποντοπόρα φορτηγά. Και μεγάλο μέρος αυτών των εμπορευμάτων εναποτίθεται στους ντόκους του Πειραιά από τους οποίους από εδώ και στο εξής η Κίνα θέλει να προωθεί στην Κεντρική Ευρώπη με τα ελληνικά τρένα.

Η Αθήνα από την πλευρά της επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με επιτυχία τις κινέζικες διαθέσεις προκειμένου να προσελκύσει το ευρύτερο διεθνές ενδιαφέρον, που θα ανταγωνιστεί τους Κινέζους.

Όσον αφορά την κινεζική διπλωματική αποστολή, αναμένεται να υπογραφούν σήμερα συμφωνίες που, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον τύπο, θα αγγίζουν τα 7 δισ. δολάρια.

Σε διακρατικό επίπεδο, σύμφωνα με το capital.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης υπογράφει με τον ομόλογό του φορέα από την Κίνα διμερή συμφωνία για την εμπορική και οικονομική συνεργασία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Η Γενική Γραμματεία Τεχνολογίας υπογράφει μνημόνιο για θέματα τεχνολογίας, πληροφορικής. Ο Ελληνικός Οργανισμός Πιστοποίησης υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας για τη διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών, που ίσως μπορεί να δώσει ευρωπαϊκή ταυτότητα σε κινεζικά προϊόντα. Επίσης, υπογράφεται διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία διμερών πολιτιστικών κέντρων στις δυο χώρες.

Και βέβαια τρεις συμφωνίες θα υπογραφούν από το υπουργείο Ναυτιλίας για τη συνεργασία σε ναυτιλιακά θέματα, θέματα του κινεζικού νηογνώμονα αλλά και με συμφωνία με την China Development Bank για χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η τελευταία αυτή συμφωνία αφορά επέκταση προηγούμενης συμφωνίας που κατέστησε διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολ. για χρηματοδοτήσεις ελληνικών ναυπηγήσεων σε κινεζικά ναυπηγεία.

Εξάλλου, λίγη ώρα μετά τις διακρατικές συμφωνίες, που αναμένεται να υπογραφούν στο Μαξίμου σήμερα το απόγευμα, υπογράφονται πολύ περισσότερες επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών επιχειρήσεων και τραπεζών και ελληνικών ομίλων.

Μεταξύ αυτών η υπογραφή συμφωνίας της China Development Bank με την Costamare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, της Diana Shipping συμφερόντων του ομίλου Παλιού με την ICBC, της Libra Group του ομίλου Γ. Μ. Λογοθέτη επίσης με την ICBC, της Thenamaris του ομίλου Μαρτίνου επίσης με κινεζική τράπεζα, της Ocean Bulk του Π. Παππά με την ExIm Bank και της Veritas Ship Management με κινεζική τράπεζα.

Πέραν όμως του ναυτιλιακού κλάδου ξεχωρίζει και το μνημόνιο συνεργασίας για κοινές επενδύσεις στην ενέργεια του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Sinohydro, κορυφαίου ομίλου υδροηλεκτρικών μονάδων της Κίνας και της ICBC Bank.

Όμως οι επιχειρηματικές συμφωνίες περιλαμβάνουν ακόμη κινεζικούς ομίλους και τις ελληνικές οινοποιητικές Μπουτάρη, Creta Olympias, Medittera Winery και Alpha Estate. Επίσης, θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και της Fosun για την επένδυση στο Ελληνικό. Ακόμα θα υπογραφεί συμφωνία με τον όμιλο Παυλίδη για την εξαγωγή μαρμάρων στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και επίσημα για το 67% του ΟΛΠ, το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη (Καστέλι), την αναβάθμιση του δικτύου σιδηροτροχιών του ΟΣΕ, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές κινέζων για επενδύσεις στο ελληνικό real estate τόσο στον τουριστικό κλάδο όσο και στον οικιστικό. Ενδιαφέρον που επικεντρώνεται στην Κρήτη και δευτερευόντως στην Πάρο και στη Σαντορίνη.

Πηγή: www.capital.gr 19.06.2014
το σχετικό άρθρο του Ηλία Γ. Μπέλλου στο capital.gr:

Συμφωνίες $7 δισ. υπογράφουν Αθήνα-Πεκίνο

http://www.capital.gr/News.asp?id=2044161


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου