17 Ιουνίου 2014

ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ στο επίκεντρο της επίσκεψης του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, αλλά και για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Αθήνα.

Ο κ. Αλίεφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, σε εγκάρδιο κλίμα.

Το γενικό πλαίσιο των συζητήσεων αφορά την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, τη στρατηγική συνεργασία του Αζερμπαιτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου των ενεργειακών πρώτων υλών αζέρικης προέλευσης προς την ΕΕ.

Όλα αυτά, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία που σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές θέσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), η εκκρεμμότητα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς σχετίζεται με την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών (35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια και 31% από το Δημόσιο) έναντι 400 εκατ. ευρώ έχει υπογραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές (Ελλάδα - Αζερμπαϊτζάν) συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να μην καθυστερήσει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Για τον ΤΑΡ, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Ο αγωγός όπως είναι γνωστό θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα τροφοδοσίας και άλλων χωρών της περιοχής μέσω του «κάθετου» ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που προωθεί η ΔΕΠΑ, και των υφιστάμενων διασυνδέσεων προς Βορρά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και επιμέρους προβλήματα αντιδράσεων που αντιμετωπίζει η Κοινοπραξία του αγωγού σε περιοχές τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ιταλίας και εκφράστηκε η ελπίδα ότι με τη συνεργασία του κράτους και των τοπικών αρχών αυτά θα ξεπεραστούν προκειμένου το έργο να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δις. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού -870 χιλιόμετρα από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα- θα φθάσει σε 1,5 δις. ευρώ. Αναμένεται, επίσης, να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας του αγωγού είναι οι εταιρίες BP (20%), SOCAR (20%),Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo(5%).

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και η σύζυγός του Μεχριμπάν Αλίεβα, συνοδευόμενοι από την υφυπουργό Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου, δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν και την Ακρόπολη (φωτογραφία επάνω αριστερά). Εκεί, φαίνεται να έκλεψε την παράσταση η εντυπωσιακή (παρά τα 50 της χρόνια) Μεχριμπάν Αλίεβα, που εμφανίστηκε με μίνι φόρεμα συγκεντρώνοντας πάνω της όλα τα βλέμματα.

Πηγές: κυρίως από το ethnos.gr (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64023378) αλλά και από tanea.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου