27 Ιουνίου 2014

Κάμερον: «Πιο δύσκολη» τώρα η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Ηττημένος και απομονωμένος ο βρετανός πρωθυπουργός

Κουβαλώντας στους ώμους του την βαριά ήττα από την εκστρατεία του κατά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλά για «κακή ημέρα για την Ευρώπη» και χαρακτηρίζει «βαρύ σφάλμα» την απομάκρυνση (κατά την άποψή του) της ΕΕ από την αρχή τη συναίνεσης. Και προειδοποιεί πως η παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση θα είναι πλέον «πιο δύσκολη»

Όλα όμως ξεκίνησαν από τις δικές του επιλογές στο θέμα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αντίθεσή του στο πρόσωπο του Γιούνκερ...

«Το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας έγκειται στην παραμονή σε μία αναμορφωμένη ΕΕ. Αλλά η δουλειά έχει γίνει πιο δύσκολη» ήταν η μετρημένη απάντηση Κάμερον σε ερώτηση εάν θα έφθανε μέχρι του σημείου να προτείνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση στο δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει για το 2017.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ύπρ του Βελγίου μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι επέλεξε να επιμείνει στην ψηφοφορία -την πρώτη που έχει διενεργηθεί ποτέ για την προεδρία της Κομισιόν- διότι όταν πιστεύεις σε μία αρχή, εν προκειμένω την αρχή της συναίνεσης, πρέπει να παραμένεις πιστός σε αυτήν.

Και ο Κάμερον δήλωσε ότι ήθελε να καταγραφεί η διαφωνία του στην απομάκρυνση του Συμβουλίου από την αρχή της συναίνεσης.

«Αυτή είναι μία κακή ημέρα για την Ευρώπη. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τη θέση των εθνικών κυβερνήσεων. Κινδυνεύει να υπονομεύσει την εξουσία των εθνικών Κοινοβουλίων» δήλωσε ο Κάμερον, διαμηνύοντας παράλληλα ότι όλες του οι κινήσεις υπαγορεύονταν και θα υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.

«Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ενεργεί μόνο όταν μπορεί όντως να κάνει τη διαφορά. Τα εθνικά Κοινοβούλια πρέπει να έχουν ισχυρότερο ρόλο» επανέλαβε και υπογράμμισε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάγκη να εξεταστούν οι βρετανικές ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: στοιχεία από το "www.tovima.gr"
Ολόκληρο το άρθρο από "Το Βήμα" στο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου