25 Ιουνίου 2014

FT: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη;

Η Ελλάδα μετά από μία καταστροφική κρίση χρέους, σταδιακά ανακάμπτει και επουλώνει τις πληγές της, επομένως δεν αποτελεί πλέον τον «Νούμερο 1» κίνδυνο για την Ευρωζώνη, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Ο νέος ευρωπαϊκός κίνδυνος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ακούει στο όνομα Κροατία. 

Η Κροατία είναι μία μικρή χώρα, 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία εισχώρησε στην Ε.Ε. τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, σε ένα μόλις χρόνο, η Κροατία κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη, χάρη στις δυσμενείς οικονομικές της επιδόσεις. Βρίσκεται σε ύφεση για 6ο διαδοχικό έτος, «χάνοντας» το 13% του ΑΕΠ της. Παράλληλα, η ανεργία ανέρχεται στο 17%, ενώ μεταξύ των νέων εκτινάσσεται στο 50%. 

«Πρόκειται για μία κοινωνική καταστροφή, η οποία δεν απέχει από τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα πέντε χρόνια» επισημαίνουν οι Financial Times. «Όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει ένα αναποτελεσματικό δημόσιο, το οποίο διαθέτει πληθώρα υπαλλήλων, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» εξηγεί η εφημερίδα. Βέβαια, το παραπάνω πρόβλημα συνδέεται και με την ευρεία έλλειψη ιδιωτικών εταιρειών, ικανών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Η γενική αδυναμία της Ευρώπης δικαιολογεί εν μέρει τις δυσκολίες της Κροατίας» παραδέχεται στη συνεχεία. Όμως προσθέτει, ότι η ευθύνη δεν «βαραίνει» εξ’ ολοκλήρου την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν η Moody’s κατέταξε την αξιολόγηση της Κροατίας στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), τότε είχε θέσει ως πρωτεύουσα αιτία τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση συνασπισμού δίχως ενέργεια και προθυμία, αποτυγχάνει να εφαρμόσει ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, όπως ο δημόσιος τομέας και η προσέλκυση επενδύσεων. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης παραπαίει» αναφέρει. 

Αναμφίβολα, συμπληρώνουν οι Financial Times, όλα τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίζουν σημαίνουσες προκλήσεις στη διαδικασία του οικονομικού τους ανασχηματισμού. Η ένταξη ωστόσο, στην Ε.Ε. αποσκοπούσε στη βοήθεια των ανατολικών κρατών, μέσω της παροχής δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Επιτυχές παράδειγμα θεωρείται η Πολωνία, η οποία κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρον την παρεχόμενη βοήθεια. 

Ωστόσο, η Κροατία απέτυχε παταγωδώς στην ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βέβαια, πέραν του οικονομικού σκέλους, η βαλκανική χώρα χρήζει και ενός νέου πολιτικού προσωπικού, το οποίο θα ωθήσει τη χώρα στον εκσυγχρονισμό και τον εξ-ευρωπαϊσμό... 

Πηγή: www.bankingnews.gr 
από άρθρο στις 24.06.2014 που υπογράφει ο Γεράσιμος Χιόνης

Σχετική ανάρτηση στο "αφηρημένο":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου