20 Ιουνίου 2014

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου σχεδιάζει ο Ομπάμα

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει μια ποικιλία οικοσυστημάτων με κοράλλια, φάλαινες, καρχαρίες και άλλα είδη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε, παρά την αντίδραση των ρεπουμπλικάνων, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στη μέση του Ειρηνικού το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, κλειστό για κάθε είδους εκμετάλλευση. 

Τα όρια του νέου καταφυγίου θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες, έπειτα από διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς. Σύμφωνα με τη Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη την είδηση, ο Ομπάμα σχεδιάζει την επέκταση του καταφυγίου που δημιούργησε το 2016 ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους, αυτό που τότε ήταν το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αμερικανική Σαμόα. Εκτιμάται ότι η προστατευόμενη περιοχή θα μπορούσε να φτάσει έτσι τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και να διπλασιάσει τη συνολική έκταση των πλήρως προστατευόμενων περιοχών στους ωκεανούς όλου του κόσμου. 

«Όπως έκαναν πριν από εμένα οι πρόεδροι Κλίντον και Μπους, σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου ως προέδρου για να προστατεύσω ορισμένα από τα πιο πολύτιμα θαλάσσια τοπία που διαθέτουμε» δήλωσε ο Ομπάμα προαναγγέλλοντας το σχέδιο στο Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να λανσάρει ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της απάτης στο εμπόριο αλιευμάτων.

Πηγή: από άρθρο του Βαγγέλη Πρατικάκη στο "Βήμα" 18.06.2014
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=607106






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου