26 Ιουνίου 2014

Οταν οι διανοούμενοι μιλούν για το ποδόσφαιρο

Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι οι διανοούμενοι δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, ενώ εκείνοι που κινούνται στο χώρο της αριστεράς συνήθως δεν διστάζουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο δημοφιλέστερο λαϊκό άθλημα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Σε αυτούς κυρίως θα σταθούμε επιλέγοντας κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις τους, από ένα δημοσίευμα στα "Νέα":

Αλμπερ Καμύ: «Ολα όσα γνωρίζω περί ηθικής και πειθαρχίας τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο».

Ο γάλλος συγγραφέας (έργα του: "Ο Ξένος", "Η Πανούκλα", "Η Πτώση" κλπ) είχε παίξει για κάποια χρόνια ως τερματοφύλακας στην ποδοσφαιρική ομάδα του Πανεπιστημίου στο Αλγέρι (στη φωτογραφία επάνω αριστερά).

Αντονι Μπέρτζες (που μεταξύ άλλων έγραψε το αμφιλεγόμενο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" που έγινε ταινία σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ): «Οι πέντε μέρες τις εβδομάδας είναι για δουλεία, όπως λέει η Βίβλος. Η έβδομη μέρα είναι για να λατρεύουμε τον Κύριο και η έκτη μέρα είναι για το ποδόσφαιρο».

Σαλμάν Ρούσντι (ο ινδικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας των "Σατανικών Στίχων"): «Οκ, το να εκδίδει κανείς ένα βιβλίο και να γυρίζει μια ταινία είναι και τα δύο πολύ σημαντικά, αλλά το να κερδίζει η Τότεναμ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2 είναι απλά… ανεκτίμητο».

Τζούλιαν Μπαρνς (από τους σημαντικότερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς - "Αρθουρ & Τζoρτζ", "Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ", "England, England", "Ενα κάποιο τέλος") για τον διαιτητή: «Προσπαθώ εδώ και δεκαετίες να γράψω κάτι για τον διαιτητή στους αγώνες ποδοσφαίρου: η ιδέα ενός τύπου που είναι στο περιθώριο, αναγκαίος αλλά δεν τον εκτιμά κανείς»...

Σερ Γουόλτερ Σκοτ (Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής - "Ιβανόης", "Ρομπ Ρόι" κλπ): «Η ίδια η ζωή είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου».

Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, (o συγγραφέας της "Λολίτας") για τον αφανή ήρωα του γηπέδου: «Ο τερματοφύλακας είναι ο μοναχικός αετός, ο άνθρωπος μυστήριο, ο τελευταίος υπερασπιστής».

Nικ Χόρνμπι (Άγγλος συγγραφέας που έχει γράψει και το αυτοβιογραφικό "Fever Pitch" με φόντο τους αγώνες της Αρσεναλ): «Ερωτεύτηκα το ποδόσφαιρο, όπως ερωτευόμουν αργότερα τις γυναίκες: ξαφνικά, ανεξήγητα, άκριτα. Χωρίς να έχω δεύτερες σκέψεις για τον πόνο ή την αναστάτωση που θα μου προκαλούσαν».

Μάρτιν Ειμις (βρετανός συγγραφέας): «Ξέρω ποια είναι η έλξη που ασκεί σε όλους το ποδόσφαιρο: Είναι το μοναδικό άθλημα που καθορίζεται από ένα μόνο γκολ, επομένως η πίεση της στιγμής είναι πιο έντονη στο ποδόσφαιρο, παρά σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα».

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά, η πλειοψηφούσα. Μόνο δυο-τρεις αναφορές:

Ζαν-Πολ Σαρτρ (ο γνωστός εκπρόσωπος του υπαρξισμού): «Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου όλα περιπλέκονται με την εμφάνιση της άλλης ομάδας».

Τζορτζ Οργουελ (Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος): «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο όλοι τραυματίζονται και κάθε έθνος παίζει με τον δικό του τρόπο, που φαίνεται άδικος στους ξένους».

Οσκαρ Ουάιλντ (γνωστός Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός - "Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ", "Σαλώμη", "Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός" κλπ), ειρωνικά είχε αναφέρει: «Το ράγκμπι είναι ένα παιχνίδι για βαρβάρους που παίζεται από κυρίους ενώ το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για κυρίους που παίζεται από βαρβάρους».

Πηγή: tanea.gr 26.06.2014
http://www.tanea.gr/tanea360/article/5135546/otan-oi-dianooymenoi-miloyn-gia-mpala/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου