29 Ιουνίου 2014

Κόστα Ρίκα: Κάποιες εντυπωσιακές αλήθειες

Κόστα Ρίκα, η αντίπαλός μας απόψε στο μουντιάλ, είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στην κεντρική Αμερική που, χωρίς στρατό τα τελευταία 60 χρόνια, έχει γίνει διάσημη για τους ευτυχισμένους κατοίκους της και για την φιλική προς το φυσικό της περιβάλλον πολιτική της. Ανεξάρτητα από την έκβαση του σημερινού αγώνα, η Κόστα Ρίκα μας βάζει... γκολ σε αρκετά σημεία. Ας γνωρίσουμε τη χώρα λίγο πιο καλά, άλλωστε οι κάτοικοί της είναι αρκετά φιλέλληνες:


Ορισμένα στοιχεία (από 
el.wikipedia.org):

Η Κόστα Ρίκα (República de Costa Rica, Πλούσια Ακτή στα Ισπανικά) είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με έκταση 51.100 km² και πληθυσμό (κατατάσσεται 118η στον κόσμο) 4.250.000 περίπου κατοίκους. Συνορεύει βόρεια με την Νικαράγουα και νοτιοανατολικά με τον Παναμά, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική, και νότια και δυτικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η χώρα χωρίζεται σε επτά διαμερίσματα. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η πόλη Σαν Χοσέ. Πρόεδρος από το 2014 είναι ο Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Στις γενικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2010 η Τσιντσίγια έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Δέκα αλήθειες (από το "Έθνος"):

1. Οι πιο ευτυχισμένοι κάτοικοι. 
Φιγουράρει στις πρώτες θέσεις κάθε λίστας με τις «πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο», κι αυτό λόγω του υψηλού βαθμού ικανοποίησης που εκφράζουν οι κάτοικοί της. Με το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της φτάνει τα 79,3 έτη και ζώντας σε ένα φυσικό περιβάλλον που σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης, ανάμεσα σε παραλίες, ενεργά ηφαίστεια και τροπικά δάση, οι κοσταρικανοί δεν αποχωρίζονται ποτέ -ούτε και στο Μουντιάλ- το τοπικό ρητό τους: «Pura Vida» («Καθαρή Ζωή»), το οποίο χρησιμοποιούν ως χαιρετισμό, αντίστοιχο του δικού μας «γεια».


2. Η πιο «πράσινη» χώρα
Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία.Το 2009 αναδείχθηκε ως «η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο» σύμφωνα με αξιολόγηση του New Economics Foundation ενώ το 2012 η έκθεση Enviromental Performance Index η οποία κάθε χρόνο αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε περιβαλλοντικά θέματα υψηλής προτεραιότητας, την κατέταξε στην 1η θέση στην Αμερική και στην 5η παγκοσμίως.

3. Στρατός; Ποιος στρατός; 
Αν και περιστοιχίζεται από χώρες όπου τα πραξικοπήματα και οι πολιτικές αναταραχές είναι συχνά φαινόμενα, δεν διαθέτει στρατό. Η χώρα προχώρησε στη διάλυσή του μετά την ολοκλήρωση του εμφυλίου πολέμου με νικητή τον Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ. Ο «Δον Πέπε», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, ήταν ένας μηχανικός, οικονομολόγος και φιλόσοφος, που οδήγησε τον επαναστατικό στρατό στη νίκη. Εδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα στην ψήφο και πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους έγχρωμους. Το 1949 η διάλυση του στρατού επικυρώθηκε επίσημα με άρθρο στο νέο σύνταγμα της χώρας και έκτοτε οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και στον πολιτισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κόστα Ρίκα αποτελούνται κυρίως από αστυνομικούς ενώ το μοναδικό «όπλο» της Κόστα Ρίκα είναι ένα περιπολικό σκάφος, ένα ρυμουλκό και πέντε ταχύπλοα με συνολικό προσωπικό 100 ατόμων (αξιωματικοί και ναύτες).

4. Φαν της Ελλάδας
Οι Κοσταρικανοί γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία και πολλοί δηλώνουν φιλέλληνες. Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν ο Χοσέ Ραφαέλ ντε Καλέγκος ι Αλβαράδο. Ο ίδιος ως πρόεδρος της χώρας έγινε φιλέλληνας ενστερνιζόμενος την επανάσταση του 1821. Κατόπιν αποφάσισε να δώσει σε τρεις πόλεις ελληνικά ονόματα ξεκινώντας από την Grecia (Ελλάδα) το 1825. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της χώρας κι απέχει μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα Σαν Χοσέ, ενώ αριθμεί 20.000 κατοίκους. Πίσω από το δημαρχείο βρίσκεται η πλατεία Plaza Hellenica με προτομή του Αριστοτέλη, προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα. Σε μία ώρα απόσταση από την Grecia βρίσκεται η κωμόπολη Atenas (Αθήνα) με 8.000 κατοίκους. Τρίτη πόλη είναι η Esparza. Ιδρύθηκε το 1851 ως Sparta (Σπάρτη), αλλά με την πάροδο του χρόνου και λόγω της ισπανικής προφοράς το όνομά της διαφοροποιήθηκε.

5. Σεβασμός στο περιβάλλον
Η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί των 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ένα ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο για μια τόσο μικρή χώρα. Μεταξύ άλλων διαθέτει: 130 είδη ψαριών του γλυκού νερού, 160 είδη αμφίβιων, 208 είδη θηλαστικών, 220 είδη ερπετών, 850 είδη πουλιών, 1000 είδη πεταλούδων, 1.200 ποικιλίες ορχιδέων, 9.000 ήδη φυτών. 34.000 είδη εντόμων. Όπως είναι λογικό το 25% των εδαφών της χώρας είναι αφιερωμένο σε πάρκα (32 εθνικά πάρκα) και καταφύγια άγριας ζωής και υπάρχουν περισσότερες από 100 προστατευμένες περιοχές. Η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,287 χιλιόμετρα, ενώ ξεκινάει στον Ειρηνικό και φτάνει μέχρι την Καραϊβική. Το 2012 έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.

6. Ισότητα στην πράξη
Το 2010 η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Λάουρα Τσιντσίγια εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος της χώρας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κι έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Τον Μάιο του 2014, τη διαδέχτηκε ο Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, ωστόσο η εκλογή της Τσιντσίγια θεωρήθηκε ως μια έμπρακτη απόδειξη των πραγματικά ίσων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι γυναίκες στη χώρα.

7. Ανύπαρκτο ποσοστό αναλφαβητισμού
Οι Κοσταρικανοί υπερηφανεύονται για το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αλφαβητισμού το οποίο φτάνει το 96% και είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως (μόλις 4% αναλφάβητοι, ποσοστό μικρό για χώρα για τα δικά της δημογραφικά δεδομένα). Είναι χαρακτηριστικό πως τις πολύ φτωχικές και αγροτικές περιοχές, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχολεία, η εκπαίδευση γίνεται... ραδιοφωνικά, μέσω του κρατικού ραδιοφώνου.

8. Μέσα μαζικής (στην κυριολεξία) μεταφοράς 

Η πλειοψηφία των κατοίκων κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικά με το λεωφορείο, το οποίο είναι το πιο συχνό και φθηνό μέσο μεταφοράς. Πολλά μάλιστα από τα λεωφορεία διαθέτουν και τουαλέτες. Ο αριθμός των ΙΧ αυτοκινήτων στην Κόστα Ρίκα είναι εντυπωσιακά χαμηλός.

9. Καφές ανηλίκων
Ένα από τα πιο παράξενα πράγματα που μπορεί να αντικρίσει ένας επισκέπτης στην Κόστα Ρίκα είναι το γεγονός ότι οι κοσταρικανοί προσφέρουν στα παιδιά τους καφέ πριν καλά καλά αυτά συμπληρώσουν τα δύο τους χρόνια.



10. Παραλία... Σαμαρά
Μπορεί η Ελλάδα, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, να διεκδικεί με Γιώργο Σαμαρά και Ανδρέα Σάμαρη εναντίον της εθνικής Κόστα Ρίκα για την προκρισή της στους "8" του Μουντιάλ, όμως η αμερικανική χώρα έχει να υπερυφανεύεται για την... Samara Beach της. Έναν κρυμμένο τροπικό παράδεισο στον Ειρηνικό Ωκεανό ιδανική για σέρφερς, κολυμβητές αλλά και παιδιά. Σύμφωνα με το «Travellers Choice 2013», της διάσημης ταξιδιωτικής πλατφόρμας TripAdvisor, η συγκεκριμένη παραλία αναδείχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη παραλία της Κεντρικής Αμερικής.


Πηγή: από www.ethnos.gr 29.06.2014
από άρθρο με τίτλο: Δέκα αλήθειες για την Κόστα Ρίκα αδιανόητες για την Ελλάδα
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64028763

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου