30 Ιουνίου 2014

ΣτΕ: Το νερό πρέπει να να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο

Προς οριστικό φινάλε οδεύει η πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.) από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ, η οποία ορίζει ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ΕΥΑΘ:

«Το ΤΑΙΠΕΔ (που κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ), σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του», αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου που αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης φαίνεται να αποτρέπει την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ. Σε περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ επιστρέψει το 50% συν μια μετοχή πίσω στο Δημόσιο (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή) το Ταμείο, σύμφωνα με "Το Βήμα", έχει στη συνέχεια τρεις επιλογές:
1. Να πουλήσει ποσοστό ως 24% (το υπόλοιπο ποσοστό) σε «στρατηγικό επενδυτή» μεταβιβάζοντας και το μάνατζμεντ, με το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο. Πάντως παραμένει αβέβαιο το κατά πόσον θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον καθώς ένα ποσοστό 24% δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό εφόσον δίνει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στον υποψήφιο επενδυτή.
2. Τη διάθεση μετοχών (πάλι ως 24%) μέσω Χρηματιστηρίου διατηρώντας το Δημόσιο το μάνατζμεντ.
3. Να επιστρέψει το ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το ποσοστό του (74,017% της ΕΥΑΘ) στο Δημόσιο ακυρώνοντας όχι απλώς το σχέδιο πώλησης αλλά και αυτό της εισόδου ιδιώτη επενδυτή.

Όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ:

Το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου και του ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει συνολικά το 61,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και σκοπό είχε την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές, κάτι που ανατρέπει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Σημειώνεται εδώ, ότι ένα σημαντικό ποσοστό στην ΕΥΔΑΠ (10% στις 31.12.2013) κατέχει και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (με την υπ΄ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της) έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο γνωστοποιούσε την ακύρωση της μεταβίβασης του 34% της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι στο ΤΑΙΠΕΔ απέμεινε ποσοστό μόλις 27,3%.

Το ΣτΕ στη σχετική του απόφαση σημείωνε ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της. «Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» τόνιζαν οι δικαστές.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι οι δυο μεγάλες εταιρίες ύδρευσης της χώρας θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Πηγές: tovima.gr και protothema.gr
από τα εξής άρθρα:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=611044
http://www.protothema.gr/greece/article/381988/adisudagmatiki-i-idiotikopoiisi-tis-eudap-sumfona-me-to-ste/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου