25 Σεπτεμβρίου 2014

Το Μάρτιο του 2016 λήγει η σύμβαση του ΔΝΤ με την Ελλάδα

Ο κ. Τζ. Ράις ανέφερε -κατόπιν ερώτησης για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Βερολίνο-, ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» του οικονομικού προγράμματος «στήριξης της Ελλάδας» στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 
«Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν τέθηκε τέτοιο θέμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου,
προσθέτοντας ότι τώρα «δίνεται έμφαση» στην έκτη αξιολόγηση και ότι το ζήτημα για «ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο» της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στις επικείμενες συναντήσεις της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές. 
Επίσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε «εθελοντική βάση».

Υπενθυμίζεται ότι με τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, είχε προεξαγγείλει αφ’ ενός μεν ένα "βελούδινο διαζύγιο" με το ΔΝΤ, αφ’ ετέρου δε τον τερματισμό της δανειοδότησης της χώρας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή της στις αγορές. Στόχος φυσικά ήταν να στερήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα βασικά του πολιτικά «επιχειρημάτα» και «δεσμεύσεις».

Τώρα, μετά τις δηλώσεις του 
κ. Τζ. Ράις, κάποια διευκρίνηση από τον κ. Σαμαρά φαίνεται πως είναι απαραίτητη.

Πηγή: Στοιχεία από το www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση του ΔΝΤ, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους, των οποίων τη στήριξη χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή