18 Σεπτεμβρίου 2014

Σκοτία: Πού οδηγεί το «ναι», τι σημαίνει το «όχι»

«Ημέρα του πεπρωμένου, ημέρα της κρίσης»….Τα πρωτοσέλιδα των σκοτσέζικων και βρετανικών εφημερίδων υπογραμμίζουν την βαρύτητα της σημερινής ιστορικής ψηφοφορίας κατά την οποία η Σκοτία καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αν θα επιλέξει την ανεξαρτησία, τερματίζοντας μια ένωση που διαρκεί 307 χρόνια. 

Που θα οδηγήσει όμως το «ναι»;, τι θα σημαίνει το «όχι»; Επιλέξαμε ένα αρκετά διαφωτιστικό απόσπασμα από σχετικό άρθρο της εφημερίδας το "Έθνος": 

Οι Σκοτσέζοι αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον τους, όμως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι εντελώς διαφορετική την επόμενη ημέρα: είτε θα βρεθεί «ακρωτηριασμένη» με βαρύτατες συνέπειες τόσο για την ίδια όσο και για την ΕΕ, είτε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια υποχρεωτική αποκέντρωση εξουσιών, που θα τη μετατρέψει σιωπηρά σε μια συνομοσπονδία. Κάτι που, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, επίσης θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική. 

Εάν επικρατήσει το «όχι»:
Τόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον όσο και οι Νικ Κλεγκ και Εντ Μίλιμπαντ έχουν δεσμευτεί ότι η Σκοτία θα αποκτήσει διευρυμένες διοικητικές εξουσίες, εφόσον αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τις «γκρίνιες» στους κόλπους των Τόρις, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι, με το να προσφέρει κανείς γη και ύδωρ χωρίς να εκτιμήσει σωστά τι ακριβώς συνεπάγεται η προσφορά αυτή, η βρετανική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της εάν επικρατήσει το «όχι».
Σε αυτή την περίπτωση, «καραδοκούν» η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες δεν πρόκειται να μείνουν έξω από τον χορό των παραχωρήσεων από πλευράς Λονδίνου. Οπότε η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι αναπόφευκτη. Μια νίκη των ενωτικών θα διατηρήσει μεν το στάτους κβο, και θα κάνει αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναπνεύσουν με ανακούφιση, ελπίζοντας ότι θα καταλαγιάσουν τα δικά τους αποσχιστικά κινήματα που είχαν αναθαρρήσει, ωστόσο το «δεδικασμένο» της διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα είναι γεγονός.

Εξάλλου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια ενίσχυση των εθνικιστικών κινημάτων και κομμάτων -τα οποία ήδη κέρδισαν έδαφος και στις ευρωεκλογές- τόσο στη Βρετανία, όσο και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο. 

Εάν επικρατήσει το «ναι»:
Το ενδεχόμενο επικράτησης του «ναι» έχει ακόμη πιο ξεκάθαρα και απτά αποτελέσματα, που θα είναι ορατά ήδη από την πρώτη στιγμή. Οπως γράφει η «Monde»: «η ανεξαρτησία θα ξεκινήσει με οργανωμένο τρόπο και θα λάβει ισχύ το 2016. Η γεωπολιτική αναταραχή, όμως, θα είναι σημαντική. Ολόκληρη η πολιτική και οικονομική Ευρώπη μπορεί να σχεδιαστεί από την αρχή: το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγει από την ΕΕ, οι αποσχιστικές τάσεις μπορεί να φουντώσουν στην Ισπανία κλπ. Θα είναι ένα ηλεκτροσόκ, που μπορεί να αποδειχθεί τόσο σωτήριο όσο και επικίνδυνο για μια ήπειρο αβέβαιη για το μέλλον της». Μια απόσχιση της Σκοτίας μπορεί να φέρει πιο κοντά την αποχώρηση της ίδιας της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην Ευρώπη. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι εάν επανεκλεγεί το 2016, την αμέσως επόμενη χρονιά θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ και μάλιστα το έχει ήδη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στις Βρυξέλλες.
Τα ζητήματα, δε, που θα προκύψουν εάν κερδίσει το «ναι» θα είναι σημαντικά. Κεντρικό θέμα θα είναι το νόμισμα που θα υιοθετήσει το νεοσύστατο κράτος και ποιος θα είναι ο ύστατος δανειστής του.

Ο πρωθυπουργός της Σκοτίας, Άλεξ Σάλμοντ, με έναν υποστηρικτή του «ναι».

Η ένταξη της ανεξάρτητης Σκοτίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ επίσης δεν πρόκειται να γίνει χωρίς κραδασμούς, ενώ μείζον θέμα θα είναι και το πόσα είναι τελικά τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει η χώρα, πάνω στα οποία έχει γίνει ολόκληρος ο σχεδιασμός της απόσχισης.
Οι ενωτικοί υποστηρίζουν ότι τα αποθέματα θα μπορέσουν να στηρίξουν την οικονομία μόνο για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι με τις νέες τεχνικές μπορεί να αντληθεί πετρέλαιο από άλλα κοιτάσματα που θα τροφοδοτούν την οικονομία της Σκοτίας για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Πηγή: www.ethnos.gr 18.09.2014
Περισσότερα στα:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64065707 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64065878 

Και το ίδιο θέμα από μια πιο ευχάριστη σκοπιά, εκείνη των Γελοιογράφων:

Του Ηλία Μακρή, από την Καθημερινή: 

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου, από "Τα Νέα": 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου