30 Σεπτεμβρίου 2014

Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Παραμένουν για δεύτερη μέρα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνει υπέρ της Δημοκρατίας και αρνείται τις εντολές των Αρχών να διαλυθεί. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας. 

Οι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους και έχουν αποκλείσει την οικονομική ζώνη της περιοχής. Αρκετές τράπεζες και σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ επικρατεί χάος στα μέσα συγκοινωνίας. 

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν χημικά και γκλομπ για να τους διαλύσουν.

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές και υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας με την ονομασία Occupy Central και διαμαρτύρονται για την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017. Συγκεκριμένα η
 Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.Το Occupy Central ζητεί την «απόσυρση» της απόφασης του Πεκίνου και «την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Το χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι οι ομπρέλες που κρατούν, οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο. «Η ομπρέλα είναι πιθανόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων», λέει η Κλόντια Μο, μια βουλευτής υπέρ της Δημοκρατίας. «Οι διαδηλώσεις μας ήταν άλλοτε τόσο ειρηνικές. Σήμερα το σπρέι πιπεριού έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε πρέπει να προφυλαγόμαστε απ' αυτό με τις ομπρέλες», υπογραμμίζει. «Οι αστυνομικοί, αυτοί έχουν ασπίδες πολύ αποτελεσματικές».

Μετά από βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας, ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Λιούνγκ Τσουν-γινγκ, υποσχέθηκε νέο γύρο διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

Η Κίνα από την πλευρά της, δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε είδους παράνομη συμπεριφορά στο Χονγκ Κονγκ η οποία υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα. 

Πηγή: tovima.gr 29.09.2014
Περισσότερα στο:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=635992

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω πως το κίνημα Occupy Central "έθεσε διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον κυβερνήτη της πόλης να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για ενίσχυση της δημοκρατίας και να παραιτηθεί". Διαφορετικά θα ανακοινώσει «νέο σχέδιο κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής» την ίδια ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή