13 Σεπτεμβρίου 2014

Πιο ευτυχισμένοι οι συντηρητικοί που ζουν σε προοδευτικές χώρες

Οι κοινωνίες είναι συλλογικά πιο ευτυχισμένες σε όσες υπάρχει πιο εκτεταμένο κράτος πρόνοιας και ακολουθούνται πιο προοδευτικές πολιτικές, παρότι σε ατομικό επίπεδο οι πιο συντηρητικοί πολίτες νιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία από τους προοδευτικούς συμπατριώτες τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει διεθνής έρευνα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", που πραγματοποιήθηκε σε δεκαέξι χώρες της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η έρευνα αφορούσε 1,13 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν ελήφθησαν από επιμέρους έρευνες αντιπροσωπευτικών δειγμάτων του πληθυσμού κάθε χώρας που πραγματοποιήθηκαν παλιότερα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πιο πρόσφατη έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Applied Psychology.

Oι ερευνητές του πανεπιστημίου Ράτζερς των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι συντηρητικοί πολίτες νιώθουν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους συγκριτικά με τους πιο προοδευτικούς συμπολίτες τους. Ασχέτως από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με πιο προοδευτικές και πιο φιλελεύθερες κυβερνήσεις νιώθουν μεγαλύτερη ευδαιμονία από τη ζωή τους συγκριτικά με αυτούς που ζουν σε πιο συντηρητικά κράτη. Τελικά, επισημαίνουν οι ερευνητές, πραγματικά ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος με συντηρητικές απόψεις που ζει σε μια προοδευτική και φιλελεύθερη χώρα. Πιθανώς αυτό το παράδοξο να αποτελεί και την ερμηνεία γιατί χώρες όπως η Δανία ή άλλα σκανδιναβικά κράτη καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας διεθνώς.

Οπως επισημαίνει ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας Ανταμ Οκουλιτς -Κοζάριν «τα ευρήματα μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι συντηρητικοί πολίτες που ζουν σε φιλελεύθερες χώρες είναι πιθανότερο να αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση από τη ζωή τους. Αντιθέτως, όταν εξετασθούν πολιτικά τα ίδια κράτη, όσο πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές πολιτικές ακολουθούνται τόσο μεγαλύτερη είναι η ευτυχία των πολιτών τους».

Στη Φωτογραφία: Ευτυχισμένη η τέως βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας προφανώς ως συντηρητική πολίτης μιας φιλελεύθερης χώρας. 

Πηγή: kathimerini.gr 11.09.2014
http://www.kathimerini.gr/783320/article/epikairothta/kosmos/pio-eytyxismenoi-oi-synthrhtikoi-eyrwpaioi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου