18 Σεπτεμβρίου 2014

Tα 20 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο!

Κατάλογο σύμφωνα με τον οποίο τα 17 από τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου βρίσκονται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία δημοσίευσε ο βρετανικός οργανισμός QS World University Rankings.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το MIT (Massachusetts Institute of Technology), βρίσκεται στην κορυφή και ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Imperial College του Λονδίνου μαζί με το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Harvard, που από άποψη εισοδημάτων είναι το πλουσιότερο στον κόσμο και την πέμπτη θέση μοιράζονται δύο πανεπιστήμια του Λονδίνου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College.

Ο κατάλογος συντάχθηκε κυρίως με βάση ερωτηματολόγιο σε ακαδημαϊκούς ανά τον κόσμο, στους οποίους ζητήθηκε να κατατάξουν ακαδημαϊκά ιδρύματα πλην αυτού στο οποίο εργάζονται. Δευτερευόντως μετρήθηκαν οι βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων, η αναλογία διδασκόντων προς διδασκομένους και η φήμη του πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας. Επίσης, συνυπολογίστηκε το πόσο ελκυστικό είναι ένα πανεπιστήμιο για διεθνείς φοιτητές και διεθνές διδακτικό προσωπικό.

Επικριτές της μεθόδου με την οποία συντάσσεται ο κατάλογος σημειώνουν ότι ο κατάλογος δεν ασχολείται με την ποιότητα της διδασκαλίας ή τις δεξιότητες των φοιτητών, ενώ ευνοεί με δυσανάλογο τρόπο μεγάλα φημισμένα αγγλόφωνα πανεπιστήμια που διαθέτουν σημαντικές πολυτεχνικές σχολές και δίνουν μεγάλη έμφαση στην έρευνα. Ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά ένα πανεπιστήμιο ικανό να «αναρριχηθεί» στα top 20 του κόσμου, είναι η οικονομική του επιφάνεια.

Τα είκοσι καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με σειρά κατάταξης είναι:
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
2. Imperial College London
2. University of Cambridge
4. Harvard University
5. University College London
5. University of Oxford
7. Stanford University
8. California Institute of Technology
9. Princeton
10. Yale
11. University of Chicago
12. ETH Zurich
13. University of Pennsylvania
14. Columbia University
14. Johns Hopkins University
16. King's College London
17. University of Edinburgh
17. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne
19. Cornell University
20. University of Toronto

Πηγές: www.protothema.gr και www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ θα θέλαμε βέβαια να δούμε και μια ανάλογη έρευνα από κάποιο Γιαπωνέζικο ή Κινέζικο οργανισμό με τα δικά τους φυσικά κριτήρια... Η κατάταξη θα ήταν εντελώς διαφορετική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή