19 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σκωτία ψήφισε ΟΧΙ στην ανεξαρτησία

(upd) Απέρριψαν την απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο οι Σκωτσέζοι στο χθεσινό δημοψήφισμα, καθώς σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το «Οχι» επικράτησε με 55,23% έναντι 44,77% του «Ναι». Οι Σκωτσέζοι, έσπευσαν μαζικά στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή έφτασε στο 84,6%. Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του "όχι" συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του "ναι".
 
Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του "ναι" στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφηκε ισχυρό στην Γλασκόβη, την πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια, όπου οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν πιο τολμηροί και έδωσαν στο «ναι» 53,5%. Επίσης το «ναι» επικτράτησε σε άλλες τρεις μικρότερες πόλεις (το Νορθ Λαναρκσάιρ, το Ντάντι Σίτι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ).

Αντίθετα η πρωτεύουσα της Σκοτίας, το Εδιμβούργο, είπε αποφασιστικά «όχι» με 61,1%. Το «όχι» επικράτησε επίσης και στο Αμπερντιν.

Πηγές: Στοιχεία από ethnos.gr, tovima.gr, kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Μετά το υψηλό ποσοστό του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματός του και από τη θέση του πρωθυπουργού

    ΑπάντησηΔιαγραφή