17 Σεπτεμβρίου 2014

16 δισ. ευρώ χωρίζουν το υπουργείο Οικονομικών και τον ΣΥΡΙΖΑ

 από το "Έθνος"

Μία τεράστια... απόσταση, που φθάνει τα 16 δισ. ευρώ, χωρίζει το υπουργείο Οικονομικών και τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αποτίμηση των παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογίζει το κόστος των μέτρων στα 11,38 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον... λογαριασμό στα 27,25 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Έθνος", έχει προβεί σε μία αναλυτική κοστολόγηση των παρεμβάσεων, μία προς μία, και παράλληλα ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για προβλέψεις χωρίς επαρκή τεκμηρίωση όσον αφορά στις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματός του.

Μάλιστα τονίζεται πως αν οι προτάσεις γίνονται υπό συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλαδή χωρίς την προοπτική του δανεισμού, τα προτεινόμενα μέτρα θα πρέπει να αντισταθμιστούν με αύξηση εσόδων από φόρους.



Το υπουργείο υπολογίζει πως για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι «14 δισ. ευρώ ή 2.700 ανά οικονομικά ενεργό πολίτη τον χρόνο, χωρίς καν να λαμβάνεται υπ' όψιν το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών».

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι στις δύο αποτιμήσεις το «χάσμα» δημιουργείται από το πώς κοστολογούνται η μερική διαγραφή χρεών για φτωχούς δανειολήπτες και η αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Οι διαφορές
Πιο αναλυτικά οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στις ακόλουθες παρεμβάσεις.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει το κόστος της «νέας σεισάχθειας», δηλαδή της διαγραφής μέρους των χρεών για όσους δανειολήπτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες ανέρχονται σήμερα περίπου στα 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 42 δισ. επιχειρηματικά δάνεια, 25 δισ. στεγαστικά και 10 δισ. καταναλωτικά. Υποθέτοντας μέση απομείωση 50% (όσο η μέση πρόβλεψη την οποία κάνουν οι τράπεζες) είναι εύλογο να υποτεθεί ότι η ζημία, λόγω του μεγέθους της, θα μεταφερθεί αυτούσια στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Με δεδομένο ότι το μέσο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται στο 56,5% η πολιτική αυτή θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος με έως 21,7 δισ. ευρώ.

«Αν η απομείωση εφαρμοστεί μόνο στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνόταν με 10 δισ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Συνεπώς μόνο στο συγκεκριμένο πεδίο η διαφορά φθάνει στα 8 δισ. ευρώ.

• Η αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 4 δισ. ευρώ κατά την κυβέρνηση θα επιβαρύνει ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος είναι μηδενικό καθώς προβάλλεται το σκεπτικό ότι μπορεί να αντληθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Από το οικονομικό επιτελείο αντιτείνουν ότι οι δράσεις του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένες και μία αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ δεν μπορεί να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

• Οσον αφορά στην επαναφορά του αφορολόγητου για όλους στα 12.000 ευρώ, το υπουργείο θεωρεί ότι σε περίπτωση που δεν αυξηθούν παράλληλα οι συντελεστές στα μεσαία εισοδήματα οι απώλειες φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει το κόστος στο 1,5 δισ. ευρώ.

• Το έκτακτο πρόγραμμα για την αύξηση των θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τη χορήγηση επιδόματος εργασίας σε 300.000 ανέργους το υπουργείο Οικονομικών τα κοστολογεί στα 4,4 δισ. ευρώ (3 και 1,4 δισ. αντίστοιχα). Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η δαπάνη το πρώτο έτος εφαρμογής είναι 3 δισ. ευρώ.

Αντίφαση
Το υπουργείο επιχειρεί να αναδείξει και μία «θεμελιώδη» όπως αναφέρει αντίφαση στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ενώ οι πηγές χρηματοδότησης που επικαλούνται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα προκύψουν στο μακροχρόνιο διάστημα, δηλαδή μελλοντικά, οι δαπάνες τις οποίες προβλέπει το πρόγραμμα αναλαμβάνονται άμεσα.

Αυτό δημιουργεί άμεσο χρηματοδοτικό κενό και την ανάγκη δανεισμού, ο οποίος όμως δανεισμός για τη διεξαγωγή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής είναι αδύνατος» αναφέρεται και προστίθεται πως οι εκτιμήσεις εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής δύσκολα ποσοτικοποιούνται.


Πηγή: www.ethnos.gr 17.09.2014
Το ρεπορτάζ του Κώστα Τσαχάκη στο:

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64065113

Σχετικές αναρτήσεις:
Τσίπρας στη ΔΕΘ: Λεφτά Υπάρχουν...
Κόστος παροχών του κ. Τσίπρα και άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου