24 Σεπτεμβρίου 2014

Φούσκα η αγορά ακινήτων στο Λονδίνο

Οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι σήμερα κατά 40% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες του 2008, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ύπαρξη «φούσκας», ιδίως στις ακριβές γειτονιές του κεντρικού Λονδίνου, όπου οι τιμές τρέχουν με συν 20% το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα British Land ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πούλησε 18 ακίνητα κοντά στο Green Park και στην Bond Street με μέση 65.117 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τέσσερα από τα πωληθέντα διαμερίσματα έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 68.544 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι μισοί από τους αγοραστές είναι Βρετανοί και οι υπόλοιποι ξένοι υπήκοοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ινδοί. 


Γενικότερα το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το ενδιαφέρον για ακριβά διαμερίσματα σε καλές περιοχές του Λονδίνου όχι μόνο από ξένους αγοραστές αλλά και από ξένες εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα.

Προ διμήνου, την ανησυχία του για την ύπαρξη «φούσκας» στη βρετανική αγορά ακινήτων είχε μεταφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, καταθέτοντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Τότε είχε χαρακτηρίσει θεμελιώδη και βαθιά τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς ακινήτων, στην οποία είχε εντοπίσει το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανάκαμψη. Λίγο νωρίτερα, η στατιστική υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών για όλη τη χώρα ήταν 10,5% υψηλότερα από ότι προ 12μηνου, ενώ ειδικά στο Λονδίνο οι τιμές «έτρεχαν» με 20,1%.

Πηγές: kathimerini.gr και imerisia.gr
Περισσότερα στα:
http://www.kathimerini.gr/785012/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/espase-to-rekor-twn-68544-eyrw--ana-tm-h-pwlhsh-akinhtoy-sto-londino
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113310300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου