24 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί η Ελλάδα δεν κερδίζει από τα μνημεία της

Διαθέτει έναν αμύθητο θησαυρό, και όμως στην πραγματικότητα τον κρατά θαμμένο. Ενώ η Ελλάδα κυριολεκτικά βρίθει από απίστευτης ιστορικής σημασίας μνημεία, πέρσι τα έσοδα από επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ήταν μόλις 47 εκατ. ευρώ και οι επισκέπτες μετά βίας άγγιξαν τα 11,5 εκατ. 

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το capital.gr, τα μουσεία της Γαλλίας προσέλκυσαν την προηγούμενη χρονιά 73,1 εκατ. επισκέπτες, ενώ μόνο το μουσείο του Λούβρου έκοψε πάνω από 9 εκατ. εισιτήρια.
Το Βρετανικό μουσείο από την άλλη, το οποίο στηρίζει τη φήμη του κυρίως στα μάρμαρα του Παρθενώνα, μετρά κάθε χρόνο περισσότερους από 5 εκατ. επισκέπτες. Παράλληλα στο μουσείο της Ακρόπολης, από τον περσινό Ιούνιο έως τον Μάιο, οι επισκέπτες, παρόλη την αύξηση που καταγράφουν, έφτασαν μόλις τους 1,161 εκατ.

Τελικά η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να «ρευστοποιήσει» το ενδιαφέρον που είναι γνωστό ότι υπάρχει για τα ιστορικά της αξιοθέατα: με βάση την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη στην Ελλάδα σε τουριστικούς χώρους είναι κάτι παραπάνω από 6 ευρώ έναντι 19,7 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το αντίτιμο για την είσοδο στα τουριστικά αξιοθέατα θεωρείται έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα χαμηλό. Πέντε ευρώ είναι η τιμή του εισιτηρίου για το μουσείο της Ακρόπολης, με 12 ευρώ μόλις οι τουρίστες, εκτός από την Ακρόπολη, μπορούν μεταξύ άλλων να επισκεφτούν την αρχαία και τη ρωμαϊκή αγορά Αθηνών, το αρχαιολογικό μουσείο Κεραμικού, τη βιβλιοθήκη Αδριανού και το μουσείο της αρχαία αγοράς. Το ενιαίο εισιτήριο για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο και Επιγραφικό Μουσείο είναι 12 ευρώ. Με εννιά ευρώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους Δελφούς και το μουσείο των Δελφών. Η ίδια τιμή ισχύει και για την αρχαία Ολυμπία. Αν επιχειρούσε κάποιος μια σύγκριση με τις τιμές εισιτηρίων σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, αρκεί να σκεφτεί πως το εισιτήριο για το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα της Madame Tussaud στο Λονδίνο, το οποίο έχει αναδειχτεί σε ένα από τα πιο προσοδοφόρα για το βρετανικό κράτος, κοστίζει 28 λίρες, δηλαδή 35 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το capital.gr, στη Μεγάλη Βρετανία μόνο το 24% των εσόδων βασίζεται στα έσοδα από την είσοδο. Οι πιο πολλές εισπράξεις προέρχονται από την πώληση αναμνηστικών, τις συχνές εκδηλώσεις και τη γενικότερη εμπορική αξιοποίηση των μνημείων της χώρας. Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 65%, αλλά στην Ελλάδα ξεπερνάει το 85%, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλή προφορά εμπορικών υπηρεσιών και υποδομών που θα μπορούσαν ουσιαστικά να απογειώσουν τα έσοδα.

Ενώ λοιπόν άλλα κράτη εκμεταλλεύονται στο έπακρο μνημεία και αξιοθέατα (κι αν ακόμη δεν τα έχουν, τα δημιουργούν και τα προβάλλουν) στην Ελλάδα, ακόμη και ο χώρος που τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες παραμένει τουριστικά αναξιοποίητος.

H προβολή που τελευταία συγκεντρώνει ο τάφος της Αμφίπολης θα μπορούσε να δώσει την ώθηση για αλλαγή πολιτικής. Ίσως όμως και αυτός ο θησαυρός μείνει τελικά στο σεντούκι.

Πηγή: 
αποσπάσματα από άρθρο στο www.capital.gr 22.09.2014
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Βίκυ Κουρλιπίνη στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου