14 Σεπτεμβρίου 2014

James Robinson: Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις τα προβλήματα επιστρέφουν

Χωρίς μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, και τους θεσμούς, η δημοσιονομική λιτότητα από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην "Καθημερινή" o καθηγητής οικονομικών, ιστορίας και κυβερνητικής διαχείρισης στο Harvard, James Robinson*. Και τονίζει πως αυτό που χρειάζεται (στην Ελλάδα) είναι, όλη αυτή η δυσαρέσκεια που υπάρχει, να οδηγήσει σε νέα πολιτικά κινήματα, νέα κοινωνικά κινήματα, που θα μπουν στην πολιτική.

Το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξή του στην "Καθημερινή" στη συνέχεια:

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μεταξύ άλλων τονίζει:

... Η εντύπωσή μου είναι ότι η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα, που στο τέλος της ημέρας είναι πολιτικά -προβλήματα του κράτους- ... και αυτό φαίνεται να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα: το γεγονός ότι το κράτος είναι λιγότερο αξιοκρατικά οργανωμένο, από το επιθυμητό.

Στην ερώτηση "Πώς αλλάζει μια χώρα σαν αυτήν;" επισημαίνει:
– "Νομίζω πολύ σιγά. Μία από τις μεγαλύτερες γενικεύσεις είναι ότι αλλαγές, σαν αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα, δεν γίνονται όταν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά όταν νέα πολιτικά κινήματα, διαμορφώνονται εκτός του πολιτικού συστήματος, γιατί οι παραδοσιακοί πολιτικοί παίκτες, έχουν συνηθίσει να παίζουν αυτό το παιχνίδι, και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν" ... "Οπότε, αυτό που χρειάζεται είναι, όλη αυτή η δυσαρέσκεια που υπάρχει, να οδηγήσει σε νέα πολιτικά κινήματα, νέα κοινωνικά κινήματα, που θα μπουν στην πολιτική. Και πολύ συχνά αυτή η μετάβαση συμπίπτει, με μία αλλαγή στο πώς λειτουργεί το κράτος. Διαβάζοντας για την Ελλάδα και για όλη αυτή την κατάσταση με την τρόικα, ενδεχομένως αυτό που συμβαίνει να είναι απαραίτητο μεσοπρόθεσμα, αλλά από τη δική μου οπτική αποτελεί γιατρειά για τα συμπτώματα και όχι για την αιτία. Αν δείτε την Αργεντινή, οι απαντήσεις που δίνονται στα προβλήματα της χώρας είναι παρόμοιες, αλλά τα προβλήματα επιστρέφουν ξανά και ξανά. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα, χωρίς μεταρρυθμίσεις στην πολιτική, και τους θεσμούς. Η δημοσιονομική λιτότητα από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα. Οπότε, ένα τεράστιο ποσοστό πόνου δημιουργείται, αλλά δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα".

* Ο κ. Τζέιμς Ρόμπινσον θα μιλήσει στο TEDxAcademy 2014 στο Μέγαρο Μουσικής στις 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr 14.09.2014
Ολόκληρη η συνέντευξη στο:
Τζ. Ρόμπινσον: Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις τα προβλήματα επιστρέφουν
http://www.kathimerini.gr/783742/gallery/proswpa/synentey3eis/tz-rompinson-xwris-tis-metarry8miseis-ta-provlhmata-epistrefoyn

1 σχόλιο: