26 Ιουνίου 2016

Ισπανία: Πρωτιά για τον Μαριάνο Ραχόι στις εκλογές, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές

(upd) Καθαρή πρωτιά του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος χωρίς αυτοδυναμία δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών. Στο 100% των ψήφων το Λαϊκό κόμμα (PP) λαμβάνει 137 έδρες, το Σοσιαλιστικό 85 έδρες, οι Unidos Podemos 71 έδρες και οι Ciudadanos λανβάνουν 32 έδρες. Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι «έχει το δικαίωμα να κυβερνήσει ως το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στην εκλογική αναμέτρηση». Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, τόνισε πως είναι έτοιμος για συζητήσεις με τον Ραχόι στο πλαίσιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Νωρίτερα γράφαμε:


Με καταμετρημένο το 95% των εκλογέων το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες (12 περισσότερες από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου), όμως η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία. 

Το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει 22,79% και 85 έδρες και οι Unidos Podemos 21,14% και 71 έδρες. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τόσο τις δημοσκοπήσεις, όσο και τα exit polls που ήθελαν τη ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos να έρχεται δεύτερη και το Σοσιαλιστικό κόμμα τρίτο.

Οι Ciudadanos λανβάνουν 12,94% και 32 έδρες (έναντι των 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου). Οι πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, δέχονται βαθύ πλήγμα, ενώ η φιλοδοξία τους να καταστεί το κόμμα τους ρυθμιστής των μετεκλογικών πολιτικών εξελίξεων φαίνεται να πέφτει στο κενό. .

Η άνοδος του Λαϊκού Κόμματος μοιάζει να οφείλεται στο πειστικό δίλημμα για την «χρήσιμη ψήφο», που η προεκλογική του εκστρατεία είχε θέσει ενώπιον των ψηφοφόρων, ιδίως στους αναποφάσιστους κι όσους είχαν ψηφίσει τους κεντρώους Ciudadanos, κατορθώνοντας να προσελκύσει πολλούς εξ αυτών.

Πάντως οι μεγάλες αλλαγές που προσδοκούσαν τα κόμματα δεν ήλθαν και το αδιέξοδο παραμένει.

Πηγές: Στοιχεία από www.amna.gr, www.kathimerini.gr 

1 σχόλιο:

  1. Είδαν τα χάλια του Τσίπρα στην Ελλάδα και δεν ψήφισαν Unidos Podemos οι Ισπανοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή