19 Ιουνίου 2016

Βρετανία: Επιπτώσεις από Leave ή Remain

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πληθαίνουν οι δηλώσεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις επιπτώσεις τυχόν Brexit. 


Δραματική έκκληση Κάμερον εν όψει του δημοψηφίσματος


από τη Deutsche Welle 

Με μια δραματική έκκληση για ενότητα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, καλεί τους ψηφοφόρους μέσω δυο κυριακάτικων εφημερίδων (Sunday Times και Sunday Telegraph) να επιλέξουν αντί της επιστροφής στο παρελθόν, το ελπιδοφόρο αύριο. 

«Η επιλογή για αποχώρηση από την ΕΕ, θα είναι μια απόφαση μη αναστρέψιμη, η οποία θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα σε οικονομικό αλλά και εθνικό επίπεδο και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και ενότητά της. «Η επιλογή να παραμείνουμε θα μας ανοίξει νέους δρόμους, ενισχύοντας την επιρροή της Βρετανίας στη διαμόρφωση μιας νέας μεταρρυθμισμένης και σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει. 


Ο βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι εξαγγελίες των αρνητών της Ευρώπης για ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας είναι έωλες και πως η δημοκρατία διασφαλίζεται μόνο με την παραμονή σε μια ισχυρή λέσχη των Ευρωπαϊκών Κρατών. Επισημαίνει επίσης το θανάσιμο κίνδυνο της διαμόρφωσης ενός ακραίου εθνικισμού, που δεν συνάδει με τα ήθη και τον χαρακτήρα των Βρετανών και θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνους γι αυτό τους επικεφαλής της καμπάνιας Leave, που έχουν υιοθετήσει τη ρατσιστική ρητορική του Νάιτζελ Φάρατζ. 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε μέσω της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ότι σε περίπτωση που την ερχόμενη Πέμπτη επικρατήσει το LEAVE θα συγκαλέσει λίγες ημέρες αργότερα έκτακτη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων με αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρονικού οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία που θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια. 

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Tagesspiegel του Βερολίνου ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ΄Ασελμπορν προειδοποίησε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους εχθρούς της ενωμένης Ευρώπης και να παρασύρει στην έξοδο και χώρες της ανατολική Ευρώπης.

Νέα ανάμειξη και από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Βρετανία, εκτός ΕΕ και με λιγότερη γραφειοκρατία, θα είναι σε καλύτερη θέση. 

Τζ. Όσμπορν: Μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 6% από ενδεχόμενο Brexit

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν πιστεύει ότι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ (Brexit) κατά το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα είναι πιο σοβαρές από το πιο πιθανό σενάριο με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. 


Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ μας θα μειωθεί κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πιθανό ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές από την πρόβλεψη αυτή, δήλωσε ο Όσμπορν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι ITV.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εκτίμησε το Μάιο, ότι μια πιθανή έξοδο από την ΕΕ θα επηρέαζε αρνητικά την οικονομία, προκαλώντας μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ, κατά την πρώτη διετία. Παράλληλα, η ίδια εκτίμηση αναμένει επιθετικό πληθωρισμό, αλλά και μείωση των τιμών των κατοικιών σε ποσοστό 18%.

Οι άνθρωποι το κάνουν ήδη αυτό. Δεν αγοράζουν σπίτια, δεν αγοράζουν αυτοκίνητα. Καθυστερούν τις επενδύσεις τους και είμαστε πριν από το δημοψήφισμα. Είναι μία πρόγευση γι' αυτά που θα συμβούν, τόνισε ο Όσμπορν. 

Έκκληση Σόιμπλε για διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε. 

απο naftemporiki.gr

Έκκληση για μια δυνατή και ενοποιημένη Ευρώπη 
απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. 


Ο Σόιμπλε δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Βρετανία, αλλά τόνισε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δε θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει από μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. «Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση δεν είναι τέλεια», αλλά παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προκλήσεων από τους κανονισμούς που διέπουν τις οικονομικές αγορές, μέχρι την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, σημείωσε. «Πρέπει να τη διατηρήσουμε και την ενδυναμώσουμε, όχι να την καταστρέψουμε», πρόσθεσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια τελετής στο Οικονομικό Ινστιτούτο του Κιέλου. 

Πολ Κρούγκμαν: Θα ψήφιζα Remain 

από Ημερήσια

«Θα ψήφιζα Remain. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η Ε.Ε. είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια έξοδος της Βρετανίας -Brexit- πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για την Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά» υποστηρίζει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος. 


Όσον αφορά το οικονομικό επιχείρημα, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο: «To Βrexit θα έκανε την Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία θα κατέληγε περίπου 2% φτωχότερη».

Ωστόσο, ο κ. Κρούγμαν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες για πρόκληση οικονομικής κρίσης από μια έξοδο της Βρετανίας. «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα» σημειώνει. «Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος» υπογραμμίζει.

Πηγές: Deutsche Welle (http://dw.com/p/1J9YE), www.amna.gr, www.naftemporiki.gr, www.imerisia.gr

1 σχόλιο:

  1. Πιο κοντά στην Αμερική παρά στην Ευρώπη νοιώθουν ότι είναι οι Εγγλέζοι. Έφτασε η στιγμή να διαλέξουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή