29 Σεπτεμβρίου 2016

Κερκ Ντάγκλας στα 100 του χρόνια: Κείμενο-καταπέλτη κατά Ντόναλντ Τραμπ

Με αφορμή τα γενέθλιά του στις 9 Δεκεμβρίου*, ακριβώς μία ημέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο διάσημος ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας, δημοσίευσε ένα κείμενο-καταπέλτη κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα επιθυμούσα να σβήσω ήρεμα τα κεριά των 100στών
 γενεθλίων μου χωρίς να έχει εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα "διαλέγει τους μετανάστες" και θα ζητάει ιδεολογικά πιστοποιητικά», γράφει ο θρύλος της 7ης τέχνης και ένας από τους τελευταίους «μεγάλους» του κινηματογράφου.

Στο κείμενο αυτό, ο διάσημος ηθοποιός ανατρέχει στο παρελθόν και εξιστορεί την εξορία των γονιών του από την τσαρική Ρωσία στις ΗΠΑ και τις αξίες που υπερασπίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης. Κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη στάση και την πολιτική που υιοθέτησε ο Χίτλερ το 1933, τον οποίο, όπως λέει, στη αρχή δεν πήρε κανείς στα σοβαρά, με αποτέλεσμα αρκετά σύντομα η υφήλιος να πνιγεί σε ένα λουτρό μίσους και αίματος.

«Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν, η οποία μεγάλωσε στη Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε, κάλλιστα, να είχε εκφωνηθεί το 1933...», αναφέρει στο κείμενό του ο Ντάγκλας. 

Στη συγκεκριμένη προεκλογική του ομιλία, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, ως ένα κυρίαρχο έθνος, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους μετανάστες που θεωρούν πως έχουν πιθανότητες να ευημερήσουν στη χώρα και κατέληξε λέγοντας, ότι είναι απαραίτητο ένα «ιδεολογικό πιστοποιητικό» που θα βεβαιώνει πως αυτοί που θα μείνουν στις ΗΠΑ, μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους Αμερικανούς.  

Ο Κερκ Ντάγκλας το 2011

«Όσο περισσότερο ζω, τόσο λιγότερο εκπλήσσομαι από τις αναπόφευκτες αλλαγές, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν γίνει για καλό. Μέχρι σήμερα πίστευα ότι τα μάτια μου έχουν δει τα πάντα. Τώρα όμως, πρώτη φορά στη ζωή μου γίνομαι μάρτυρας τέτοιας διασποράς φόβου από έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ. Έζησα μία μακρά, καλή ζωή. Δεν θα είμαι εδώ να δω τις συνέπειες, εάν το κακό αυτό "πιάσει ρίζες" στη χώρα μας. Θα είναι όμως εδώ τα παιδιά σας και τα δικά μου», λέει ο παλαίμαχος ηθοποιός.

«Και όπως είπε κάποτε η πολυαγαπημένη μου φίλη Λορίν Μπακόλ στην ταινία "Να έχεις και να μην έχεις": "Ξέρεις πώς να σφυρίζεις, δεν ξέρεις; Απλά ενώνεις τα χείλη σου και φυσάς"», καταλήγει ο μύθος του Χόλυγουντ. 

Πηγές: naftemporiki.gr, tovima.gr

* O Κερκ Ντάγκλας (Kirk Douglas), γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1916 στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης. Το πραγματικό του όνομα είναι Ισούρ Ντανιέλοβιτς. Πρόκειται για έναν από τους εναπομείναντες εν ζωή αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Γονείς του ήταν ο Χέρσελ Χάρι Ντανιέλοβιτς και η Μπράινα Μπέρθα Σάνγκελ, Εβραίοι μετανάστες από τη Λευκορωσία (από el.wikipedia.org).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου