17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΕ: Υπερίσχυσε το «πνεύμα της Μπρατισλάβας»

Deutsche Welle

Η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό καταδείχθηκε στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, όπου σε μια κίνηση συμβολισμού Μέρκελ και Ολάντ μίλησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Β. Ορμπάν: «Η ΕΕ συνεχίζει την αυτοκαταστροφή της». 

Η ΕΕ των 27 με εφαλτήριο τη Μπρατισλάβα θέλει να κάνει μια νέα αρχή και να δείξει το φιλικό και προσιτό πρόσωπό της απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες. Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς το σημερινό άτυπο Συμβούλιο Κορυφής μετά το σοκ του Brexit. 

Οδικός χάρτης έξι μηνών 
«Είμαστε αποφασισμένοι, εμείς οι 27, να κάνουμε την ΕΕ ένα αφήγημα επιτυχίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν. «Η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας. Χρειαζόμαστε την ΕΕ όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων».

Πιο συγκεκριμένα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να δρομολογήσουν έναν οδικό χάρτη 6 μηνών με στόχο να καθησυχάσουν τους πολίτες από τους φόβους του προσφυγικού, της τρομοκρατία και της οικονομική ανασφάλειας. Περιλαμβάνει μέτρα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην χρειαστεί να επιστρέψει η ΕΕ στην ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή του περασμένου χρόνου, να ενισχύσει την συνεργασία στην κοινή άμυνα και να παράσχει καλύτερες ευκαιρίες στους νέους. Η Μπρατισλάβα αποτελεί την απαρχή μια διαδικασίας με τέλος τον Μάρτιο του 2017, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη Συμφωνία της Ρώμης.

Η γερμανογαλλική ατμομηχανή ξαναμπαίνει σε κίνηση 

Οι ηγέτες της Γερμανίας και τη Γαλλίας θέλησαν να τονίσουν την αποφασιστικότητά τους για την επίτευξη αυτών των στόχων με μια ακόμη συμβολική κίνηση: έδωσαν μαζί την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον της ΕΕ. «Το πνεύμα της Μπρατισλάβα ήταν ένα πνεύμα συνεργασίας», υπογράμμισε αναφέροντας ότι οι εργασίες κύλησαν αρμονικά και εποικοδομητικά. Η καγκελάριος παρέθεσε τους στόχους και την ευρεία αποδοχή με την οποία έγιναν δεκτοί κυρίως στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα άμυνας. «Όλοι συμφώνησαν ότι χωρίς την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι (…) Όλοι συμφώνησαν ότι δεν χρειάζονται μεγαλόστομες διακηρύξεις ούτε τροποποιήσεις των συνθηκών, αλλά κυρίως χρειάζεται να δείξουμε έμπρακτα, ότι οι απαιτήσεις μας γίνονται κατανοητές από τους πολίτες».

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να φανεί ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμμετέχουν καθολοκληρία στην επιτυχία του Συμβουλίου της Μπρατισλάβα και θέλουν να δεσμευτούν στην υλοποίηση των στόχων της».

Διαφορετική ήτα η εκτίμηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως αποτυχία. «Η ΕΕ συνεχίζει την αυτοκαταστροφική και αφελή προσφυγική πολιτική όπως και πριν, ακόμη και σήμερα μιλήσαμε περισσότερο για την επιτάχυνση της διαδικασίας κατανομής των προσφύγων και όχι για το πώς θα τους σταματήσουμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.»

Dpa, reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: http://dw.com/p/1K3ws

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου