19 Σεπτεμβρίου 2016

Τι συνέβη στη Νέα Υόρκη με τον Νίκο Παππά και τους 2 μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους

Τι ακριβώς συνέβη στο Μανχάταν με τον Νίκο Παππά και τους δύο μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους; Μια απάντηση από το Βήμα στη συνέχεια. Πάντως τις ενέργειες των δύο ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ.

Το σχετικό ρεπορτάζ στο Βήμα:


Περίεργη, προκλητική και συνάμα ανόητη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υπόθεση με την παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά από δύο δημοσιογράφους, μόνιμους ανταποκριτές τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και εφημερίδων και ενός περιοδικού στη Νέα Υόρκη. 
Στην αμερικανική μεγαλόπολη δύο δημοσιογράφοι, οι Θάνος Δημάδης (του Alpha, της Εφημερίδας των Συντακτών, του The Toc και του Periodistas) και Δημ. Σουλτογιάννης (του Star) κατηγορήθηκαν ότι πλαστογράφησαν την υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππά και παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος θα περνούσε ένα Σαββατοκύριακο με «λευκή ατζέντα» στο Μανχάταν, περιμένοντας την άφιξη στη Νέα Υόρκη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο 
Θάνος Δημάδης γνωστό μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και από τους «προωθημένους» συντάκτες του Δ. Κοντομηνά, διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Λάκη Λαζόπουλο, φωτογραφήθηκε με τον κ. Τσίπρα σε προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη (τότε που πήγε για το Ιδρυμα Κλίντον με την Γιάννα Αγγελοπούλου) και συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Εφημερίδα των Συντακτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν λόγω εφημερίδα, γνωστή για τις όχι και τόσες καλές σχέσεις που έχει με τον υπουργό Επικρατείας, καταχώνιασε την είδηση στις μέσα σελίδες με τίτλο «Πλήρης αποδοκιμασία από την Εφ.Συν». Το δε Periodista έγραψε άρθρο στο οποίο σημειώνει ότι διαφωνεί με τις πρακτικές που ακολούθησαν οι δύο δημοσιογράφοι στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζει τον τρόπο που ενήργησαν ως «πρακτικές παπαράτσι» και αφαίρεσε τη στήλη που είχε δημιουργηθεί για να υποδέχεται τα άρθρα του Θ. Δημάδη. 
Ο δε έτερος των δημοσιογράφων, ο κ. Σουλτογιάννης έβγαλε και αυτός την selfie του αγκαλιά με τον κ. Δημάδη και τον Αλ. Τσίπρα, σε προηγούμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην αμερικανική μεγαλόπολη.
Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί» Γ. Χριστοφορίδης, ο οποίος με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου συνόδευε τον Νίκο Παππά στην περιπλάνησή του πέραν του Ατλαντικού για την εξεύρεση επενδυτών. Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα τι έκαναν αυτοί οι δύο ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη και ποιος πλήρωνε τα έξοδά τους.
Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί; 
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ από τη Νέα Υόρκη σημειώνει ότι δύο δημοσιογράφοι «παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να πλαστογραφήσουν την υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππα και να χρεώσουν μικρογεύμα στο δωμάτιό του. Δήλωσαν ψευδώς στις αστυνομικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του Ελληνα πρωθυπουργού που αναμένεται στη Νέα Υόρκη».
Σύμφωνα με εκδοχή που διακινούν κυβερνητικές πηγές οι δύο δημοσιογράφοι πήγαν στο ξενοδοχεία Westing Grand Central, όπου διαμένει ο κ. Παππάς ο ένας με περούκα και γυαλιά και καπελάκι και ο άλλος με ένα περίεργο καπελάκι και ήπιαν από μία μπίρα και ετοιμάζονταν να χρεώσουν ένα γεύμα πολλών δολαρίων στο δωμάτιο του κ. Παππά, υπογράφοντας την απόδειξη ως Γ. Χριστοφορίδης. Εκείνο που φαίνεται να ενόχλησε τον σύμβουλο του κ. Παππά είναι κάποιες αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στο Διαδύκτιο ότι την ώρα που υπάρχουν άνεργοι δημοσιογράφοι και χιλιάδες άλλοι ετοιμάζονται να χάσουν τη δουλειά τους, ο υπουργός- καναλάρχης κύριος υπαίτιος αυτής της κατάστασης περνά ένα Σαββατοκύριακο στο Μανχάταν αγοράζοντας ακριβά δώρα. Αυτό δεν μπόρεσε να το δεχθεί.
Τους δύο δημοσιογράφους εντόπισε ο κ. Χριστοφορίδης, αλλά τους εντόπισαν παράλληλα και άνδρες του FBI, όταν τους αντελήφθησαν να φωτογραφίζουν άνδρες της ασφαλείας του πρωθυπουργού που είχαν φθάσει στη Νέα Υόρκη δύο ημέρες ενωρίτερα. 
Ηδη τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε και το FBI, ειδοποίησε τους άνδρες ασφαλείας του πρωθυπουργού. 
Βεβαίως οι δύο δημοσιογράφοι λένε ότι έκαναν τη δουλειά τους και χαρακτήρισαν «αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεώς τους». Ηθελαν να πληροφορηθούν, όπως είπαν για την δραστηριότητα και την ατζέντα των δραστηριοτήτων του κ. Παππά κάτι που ενόχλησε τον κ. Παππά. 
Σε λίγη ώρα αναμένεται όμως να ασκηθεί εναντίον τους δίωξη από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για πλαστογραφία.

Δήλωση του Νίκου Παππά 

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

«Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία.Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν, είναι ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, για το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους που συνελήφθησαν για πλαστογραφία στη Νέα Υόρκη.

Καταδικάζουν ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ 

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αφορμή την σύλληψη των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν και παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, ότι σύμφωνα με το Άρθρο 2 παράγραφος η'' του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Και οπωσδήποτε όχι με προκατασκευασμένα γεγονότα, καταβαραθρώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση με γελοιότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας».
Ταυτόχρονα και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό. Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα. Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας. Μια τέτοια "δημοσιογραφία" πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το "Χρυσό Βατόμουρο" του ρεπορτάζ. Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση». 

Πηγές: tovima.gr, amna.gr
Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Περουλάκη στο protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου