18 Σεπτεμβρίου 2016

Συμπτώσεις και «ηθικό πλεονέκτημα»

Σε κάποια πρόσφατα γεγονότα, τα οποία την εποχή του «επάρατου δικομματισμού» θα γεννούσαν υποψίες, αλλά με δεδομένο το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι ...«συμπτώσεις», αναφέρεται το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή σήμερα. Κάποια αποσπάσματα στη συνεχεια:

Συμπτώσεις και «ηθικό πλεονέκτημα» 

Π​​αραείναι πολλές οι συμπτώσεις για να περάσουν απαρατήρητες. Τελευταία, η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στο γραφείο της συζύγου του κ. Γιάννη Στουρνάρα, λίγες ώρες πριν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, την οποία και τελικά «ξήλωσε». Να θυμηθούμε ότι η Αττικής είναι η τράπεζα που έδωσε εγγυητική επιστολή τριών εκατομμυρίων ευρώ στον εργολάβο δημοσίων έργων και νεόκοπο καναλάρχη κ. Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος συμπτωματικώς τον τελευταίο καιρό σαρώνει στα δημόσια έργα. Σύμπτωση επίσης είναι και το γεγονός ότι ο κ. Χρήστος Σπίρτζης –υπουργός υπεύθυνος για τα δημόσια έργα που σωρηδόν παίρνει ο κ. Καλογρίτσας– είναι κουμπάρος του. 

Εντελώς τυχαία, επίσης, το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έμεινε ανοιχτό πέραν του ωραρίου του, μέχρι τη στιγμή που ο κ. Καλογρίτσας μπόρεσε να καταθέσει την εγγυητική επιστολή για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με τις άδειες.

Οπως επίσης σύμπτωση είναι ότι λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό, στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις (ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου) καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του «βασικού μετόχου» της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου.

Συμπτωματικώς, επίσης, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» ζει τις καλύτερές της μέρες, σε μια εποχή που ο Τύπος παγκοσμίως γονατίζει. Η κυκλοφορία της εφημερίδας παρέμεινε στα 1.200 φύλλα, αλλά όπως είπε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Στούμπος, παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα δέχθηκε οικονομικό πλήγμα από την απαγόρευση της δημοσίευσης των ισολογισμών, πρέπει να είναι η μόνη επιχείρηση στον χώρο των ΜΜΕ που είδε τη διαφημιστική δαπάνη να αυξάνεται.

Οι συμπτώσεις δεν περιορίζονται στο (κατά ΣΥΡΙΖΑ) «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, ΜΜΕ-τράπεζες-πολιτικό σύστημα». Εκτείνονται και στη Δικαιοσύνη, όπου λίγες μέρες πριν από την εκλογή προϊσταμένου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ξανασυνεδρίασε το πειθαρχικό συμβούλιο και μετέτρεψε την ποινή της επίπληξης προς τον κ. Ισίδωρο Ντογιάκο σε αργία 40 ημερών.

Σημειώνεται ότι πάνω σε αυτό το τελευταίο θέμα αναφέρεται και το συνοπτικό Κύριο Άρθρο της Καθημερινής σήμερα: Το παραθέτουμε στη συνέχεια: 

Δημοκρατία και συμπτώσεις

Σε μία κανονική, ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία υποψία για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Οταν οι συμπτώσεις πολλαπλασιάζονται, δημιουργείται η εικόνα ότι ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης στοχοποιεί παράγοντες του δημοσίου βίου που δεν ευθυγραμμίζονται με τις διαθέσεις των κυβερνώντων ή των όποιων παρακυβερνώντων. Αντιστοίχως, προστατεύει όσους θεωρεί ελεγχόμενους ή συμμάχους. Μακάρι να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μην υπάρχει σε εξέλιξη μία επιχείρηση να καταστεί όμηρος πας μη υπάκουος στα κυβερνητικά κελεύσματα και να πρόκειται περί συμπτώσεων.

Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή 
Πηγή: kathimerini.gr 18.09.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου