21 Σεπτεμβρίου 2016

Bloomberg: Η νίκη του Πούτιν δεν είναι και νίκη της Ρωσίας

"Ένας νέος γύρος εκλογών παρέδωσε σχεδόν τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου της Ρωσίας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα, όμως, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί νίκη για τη Ρωσία" σημειώνει το Bloomberg View σύμφωνα με το capital.gr.
 
Στο ίδιο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

Το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία" του Πούτιν κέρδισε την ισχυρότερη πλειοψηφία στην ιστορία του στην Κάτω Βουλή -αρκετή για να μπορεί να αλλάξει ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Τα κόμματα της γνήσιας αντιπολίτευσης δεν κέρδισαν ούτε μία έδρα. Κατά τον εορτασμό της έκβασης, ο Πούτιν έκανε λόγο για αποκήρυξη της προσπάθειας της Δύσης να ανακατευτεί στις υποθέσεις της Ρωσίας.

Ωστόσο, η εντολή αυτή είναι λιγότερο σπουδαία από όσο φαίνεται: Απρόσμενα λίγος κόσμος εμφανίστηκε στις κάλπες. Σε όλη την επικράτεια, η προσέλευση ανήλθε μόλις στο 48% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, ήταν λιγότερη από το ένα τρίτο.

Η απάθεια πηγάζει από την απουσία της επιλογής. Οι υποψήφιοι της νόμιμης αντιπολίτευσης τέθηκαν εκτός διαδικασίας -για παράδειγμα, είτε μέσω κατασκευασμένων ποινικών διώξεων είτε μέσω του ελέγχου των μεγάλων μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Επίσης, είναι πλέον πιο επικίνδυνο να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου δημόσια στη Ρωσία. Το "φίμωμα" της διαφωνίας δείχνει ότι ο Πούτιν αποσυνδέεται ολοένα περισσότερο από το λαό, σε μια εποχή που η παρατεταμένη οικονομική ύφεση δοκιμάζει την υπομονή τους. 

Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πούτιν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Ωστόσο, η αξιολόγηση είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της μηχανής προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές δεν είναι μόνο αυτοσκοπός, προσφέρουν επίσης στο κοινό έναν ειρηνικό τρόπο να εκφράσει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια -και στους νικητές μια καλύτερη αξίωση επί της λαϊκής νομιμοποίησης. Ο Πούτιν θα πρέπει να έχει και τα δύο κατά νου, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2018. 

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View 
Πηγή: capital.gr 21.09.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου