13 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Ούτε κραυγές, ούτε πανηγύρια

«Βόρεια Μακεδονία» είναι η ονομασία στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια. Απαιτείται όμως, εκτός από την προσήλωση στους εθνικούς στόχους, νηφαλιότητα χωρίς κραυγές και πανηγύρια από όλες τις πλευρές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργος, Αλεξης Τσίπρας, χθες στο διάγγελμά του, δήλωσε «βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία» για τη χώρα μας, ενώ φρόντισε να υπεραμυνθεί των χειρισμών που έγιναν. 

Τώρα, στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πολιτικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας έναντι των σταθερών ενστάσεων της αντιπολίτευσης, τόσο για τη διαπραγματευτική τακτική που επελέγη, όσο και για τη νομιμοποίηση που διαθέτει να προχωρήσει στην υπογραφή της, δεδομένης της διαφωνίας του μικρού κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου. Την Παρασκευή η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τις αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης, που αναμένεται εκ νέου να κλιμακωθούν, δεδομένης της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Τα κέρδη από τη συμφωνία

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τα κέρδη από τη συμφωνία για την ελληνική πλευρά είναι:

Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας τους. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja», βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.

Οι ίδιες πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι «η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης».

Κέρδισαν και οι δυο

Όμως, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την συμφωνία ως επωφελή για τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και στα Σκόπια το ίδιο συνέβη. Και οι δυο κυβερνήσεις δήλωσαν ότι κέρδισαν από την διαπραγμάτευση.

Κάθε κυβέρνηση, προβάλλοντας τα θετικά για αυτήν σημεία της συμφωνίας και αποσιωπώντας τα αρνητικά, προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι επέβαλε τις δικές της θέσεις και απόψεις, ότι αυτή και μόνο τα πήρε όλα! Λες και δεν υπήρξε διαπραγμάτευση όπου κάτι κερδίζεις αλλά ταυτόχρονα και κάτι χάνεις.

Δεν είπε δηλαδή ο κ. Τσίπρας ότι «ναι, δώσαμε την εθνικότητα και τη γλώσσα, έστω με αστερίσκους και υποσημειώσεις, σε αυτούς τους ανθρώπους και πήραμε την σύνθετη ονομασία και το erga omnes», όπως σχολιάζει ο Στ. Τζίμας σε άρθρο του στην kathimerini.gr. Και ο κ. Ζαεφ, δεν είπε ότι «"έδωσε" το όνομα και το erga omnes, αλλά "διέσωσε" την αξιοπρέπεια του λαού του υπερασπιζόμενος την εθνική του ταυτότητα».

Τον λόγο έχουν τώρα οι κοινωνίες

Μετά τις πρώτες, περίπου διθυραμβικές, δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών και τις μάλλον αγχώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τον λόγο έχουν πλέον οι κοινωνίες. Χωρίς την συναίνεσή ή την ανοχή τους πολύ δύσκολα θα περπατήσει η συμφωνία στην πράξη.

Στην Ελλάδα ήδη από το ίδιο βράδυ άρχισε η κινητοποίηση για την διοργάνωση συλλαλητηρίων εναντίον της συμφωνίας την οποία θεωρούν "ξεπούλημα" της Μακεδονίας.

Ακόμα χειρότερα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα για τον Ζαεφ, αφού η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί υπό την λαϊκή κρίση σε δημοψήφισμα. Ο σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός μπορεί να ελπίζει στο δέλεαρ πιθανής πρόσκλησης για το ΝΑΤΟ και χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να πειστούν οι συμπατριώτες του ότι «άξιζαν τον κόπο» τα ανταλλάγματα στους Έλληνες, αλλά δύσκολα η κοινωνία θα καταπιεί το γεγονός.

Ο δρόμος που έχουν να διανύσουν οι δυο πλευρές μέχρις ότου εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα προβλέπεται μακρύς και δύσβατος, δίχως να αποκλείονται δυσάρεστες εκπλήξεις. Το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας χαιρέτισε, κατά πολλούς ήταν και αυτός που την επέβαλε για λόγους γεωπολιτικούς, την συμφωνία δεν σημαίνει ότι το θέμα έκλεισε, η πληγή επουλώθηκε. Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν στον δημοψήφισμα του φθινοπώρου στα Σκόπια. Στην κάλπη θα προσέλθουν πολίτες ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκ των οποίων αισθάνονται προδομένοι από την ηγεσία τους και, κυρίως, εθνικά ηττημένοι.

Ούτε κραυγές, ούτε πανηγύρια

Για αυτό καλά θα είναι, σε ό,τι μας αφορά, να κοπάσουν οι διθύραμβοι και να μην αρχίσουν οι «χοροί», όσων εξέλαβαν ως «νίκη» απέναντι σε έναν αδύναμο γείτονα την επώδυνη στην πραγματικότητα και για τους δυο συμφωνία. Αλλά ούτε και οι ακραίες κραυγές ωφελούν. 

Απαιτείται, εκτός από την προσήλωση στους εθνικούς στόχους, νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές. Ούτε κραυγές αλλά ούτε και πανηγύρια λοιπόν.

afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr και κυρίως από από την ανάλυση του Σταύρου Τζίμα με τίτλο: "Να μην αρχίσουν οι «χοροί» για το Σκοπιανό".






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου