28 Ιουνίου 2018

Τι είπε ο Τσίπρας στο Bloomberg και στους Financial Times

Αισιόδοξος, όπως συνήθως, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την ελληνική οικονομία σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό δηλώνει σε άλλη συνέντευξή του στους Financial Times. 
Πιο αναλυτικά:

Στο πρακτορείο Bloomberg*

Ερωτηθείς χθες από το Bloomberg, αν είναι πιθανή μία έκδοση ομολόγων μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο S&P, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε: "Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πράγματι ένα διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Ήδη, χθες είχαμε την αναβάθμιση από έναν από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που σηματοδοτεί τη θετική αποδοχή της απόφασης του Eurogroup από την επενδυτική κοινότητα..."

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά. Ήδη βλέπουμε ότι έχουμε μία πτωτική τάση στα 10ετή ομόλογα. Αυτός ο καθαρός διάδρομος, πέραν της 10ετίας, καθώς τα δάνεια του EFSF θα αποπληρωθούν μετά το 2032, νομίζω ότι δίνει μία σταθερότητα και σιγουριά στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα".

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε: "Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι μία πολιτική προσωπικότητα με πολύ μεγάλη πείρα, μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, πολλές φορές όμως είναι απρόβλεπτος"... "Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε και απρόβλεπτες καταστάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε εδώ και 3,5 μήνες δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνται, χωρίς να έχει αποδοθεί κανένα κατηγορητήριο, στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Πώς μπορεί κανείς να το εξηγήσει αυτό; Το έθεσα χθες στην τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Ερντογάν"...

Απαντώντας σε ερώτηση του Bloomberg, αν έχει γίνει μέρος του κατεστημένου, ο πρωθυπουργός απάντησε: "Όπως είδατε, δεν φοράω γραβάτα σήμερα, που σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του κατεστημένου, αλλά θα γίνουμε μία δύναμη και μία χώρα που είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος"... "Η Ελλάδα μετατράπηκε από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης αυτά τα τρία χρόνια και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Όχι, δεν είμαστε μέρος του κατεστημένου, αλλά μέρος μίας ευρωπαϊκής οικογένειας που έχει μεγάλες διαφορές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και να παλεύουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να το κάνουμε πράξη". 


Στους Financial Times**

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, “ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής”.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του "ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις 'δευτερογενείς μετακινήσεις' των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία". Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού.

“Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT. Και προσθέτει:

“Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία”.

Πηγές: 
*ΑΠΕ-ΜΠΕ , **kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου