12 Ιουνίου 2018

Συμφώνησαν στο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. «Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο πρωθυπουργός στον ΠτΔ

«Εχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενημερώνοντάς τον για το δεύτερο και καθοριστικό τηλεφώνημα που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Ηρθα λίγο ξαφνικά γιατί δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού, αλλά νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για την ονομασία της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΠτΔ και πρόσθεσε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κάτι που αποτελούσε εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ με επικύρωση στο κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση. Αρα λοιπόν από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η συμφωνία πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονες μας. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω αμέσως μετά την ψήφιση των προπαιτουμένων να διοργανωθεί γενική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία».

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα». 


Ζ. Ζάεφ: «Iστορική λύση» με την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της πΔΓΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας του, το οποίο θα είναι "Σέβερνα Μακεντόνια" (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτή η ιστορική λύση, όπως την χαρακτήρισε, διαφυλάττει την "μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα".

Η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα από τα Σκόπια πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε επίσης ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάλεσε την αντιπολίτευση να την στηρίξει. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Συγχαρητήριο μήνυμα του 
Ντόναλντ Τουσκ 

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Χάρη σε εσάς το απίθανο γίνεται πιθανό» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Sincere congratulations to PM @tsipras_eu and PM @Zoran_Zaev. I am keeping my fingers crossed. Thanks to you the impossible is becoming possible.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κακή συμφωνία 

Για «κακή συμφωνία» που εμπεριέχει απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις κάνει λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο. Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη»... 

Όχι σε μια κακή συμφωνία. Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. http://bit.ly/2Jtk2T4 

Και ο αρχηγός της ΝΔ καταλήγει με τα εξής: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου