2 Νοεμβρίου 2022

«Για τον πληθωρισμό ισχύει ότι πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια, όχι μόνο τα συμπτώματα»

Ένα μάλλον… αισιόδοξο σχόλιο στην Handelsblatt για την αύξηση του πληθωρισμού


«Για τον πληθωρισμό ισχύει ότι πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια, όχι μόνο τα συμπτώματα» τιτλοφορεί ένα μάλλον… αισιόδοξο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το οποίο επισημαίνει πως το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ξεπερνά πλέον το 10% «κάθε άλλο παρά έκπληξη είναι». 

Τα νέα και πάλι δεν είναι καλά για την ευρωζώνη. Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περίοδο της ευρωκρίσης και της βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης σε χώρες που ευρωπαϊκού νότου, με την Ελλάδα για πολλά χρόνια στο επίκεντρο, ακολούθησε η περίοδος της πανδημίας και τώρα πια η νέα κρίση του πληθωρισμού. Αιτία φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η επακόλουθη ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη και οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά είδη. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τον Οκτώβριο, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat από το Λουξεμβούργο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη συνολικά αγγίζει πλέον το 10,7%. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισε να λειτουργεί στην πράξη η ευρωζώνη το 2002.

Σχετικά με τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες των οικονομολόγων η Handelsblatt παρατηρεί:

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αντιδράσει απέναντι στην έλλειψη προσφοράς, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ζήτηση μπορεί να αμβλυνθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειαστεί να αυξηθούν οι τιμές. (…) Τέτοιες συζητήσεις θυμίζουν συχνά πορίσματα γιατρών, οι οποίοι βλέπουν μόνο τα συμπτώματα, δίχως να κατανοούν την ασθένεια». 

«Εν τέλει το πρόβλημα έχει ως εξής: Έχουμε δύο κρίσεις, την πανδημία και τον πόλεμο, και το κόστος των συνεπειών πρέπει με κάποιον τρόπο να κατανεμηθεί. Η λύση που έχει επιλεχθεί είναι: Το διαμοιράζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο -μέσω του πληθωρισμού- και το αφήνουμε να απλωθεί σε βάθος χρόνου – μέσω ενός υψηλότερου δημόσιου χρέους. Για κάποιους αυτή η επιλογή μπορεί να είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, καθώς είναι σημαντικό ο πληθωρισμός να διατηρείται υπό έλεγχο. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Ποια είναι η εναλλακτική;».

Σύμφωνα με τον Γερμανό σχολιαστή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, καθώς «παρά τη διπλή κρίση -την πανδημία και τον πόλεμο- εξακολουθούμε να ζούμε εντυπωσιακά καλά. Οι περισσότεροι έχουν ακόμη τις δουλειές τους, πολλές εταιρείες, συχνά μικρές επιχειρήσεις, έχουν επιβιώσει από μακρές περιόδους λιτότητας. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα», τονίζει, ενώ κλείνοντας, θέτει το -μάλλον ρητορικό- ερώτημα: «Ποιος θα μπορούσε να περιμένει ότι οι μεγάλες κρίσεις θα περάσουν έτσι απλά, χωρίς λάθη και διαφωνίες;».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου